2 Ursula von der Leyen.
EPA Ursula von der Leyen.

Hoorzittingen kandidaat-eurocommissarissen van start

Het Europees Parlement start vandaag met de hoorzittingen van de 26 kandidaten die zijn voorgedragen om toe te treden tot de Europese Commissie van Ursula von der Leyen. De mogelijke belangenconflicten rond de Roemeense en Hongaarse kandidaten illustreren dat deze hoorzittingen geen vrijblijvende oefeningen zijn in de procedure voor de aanstelling van de nieuwe bestuursploeg van de Europese Unie. 

De examens van de kandidaat-eurocommissarissen gaan om 14.30 uur van start met vicevoorzitter Maros Sefcovic. De hoorzitting van de Slovaak is het startschot van een intense achtdaagse waarin de parlementsleden de 26 kandidaten gedurende drie uur aan de tand voelen over hun onafhankelijkheid, Europese overtuiging en dossierkennis. De reeks wordt op dinsdag 8 oktober om 18.30 uur afgesloten met uitvoerend vicevoorzitter Frans Timmermans, die het klimaatbeleid gestalte moet geven.

Door de jaren heen hebben de Europese hoorzittingen een zekere reputatie gekregen. De voorbije drie edities overleefde minstens één van de kandidaten het kruisverhoor niet. Vijf jaar geleden bijvoorbeeld stuurden de Europarlementsleden nog de Sloveense kandidate Alenka Bratusek naar huis omdat ze rond de pot bleef draaien toen ze werd bestookt met vragen over haar toekomstig energiebeleid.

Belangenconflicten

Dit jaar is het steekspel al voor de start van de hoorzittingen losgebarsten. De commissie Juridische Zaken van het parlement stelt dat er potentiële belangenconflicten bestaan rondom de kandidaturen van Rovana Plumb en Laszlo Trocsanyi. Daardoor zijn de hoorzittingen met de Roemeense socialiste en de Hongaarse conservatief tot nader order opgeschort. 

Trocsanyi en Plumb zijn “ongeschikt” om hun mandaat binnen de Europese Commissie van Ursula von der Leyen op te nemen. Dat heeft de commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement vandaag beslist. De bal ligt nu in het kamp van de nieuwe Commissievoorzitster. De problemen met Plumb zouden te maken hebben met een lening die ze is aangegaan bij een persoon uit de toeristische sector. Het is naar verluidt niet duidelijk hoe ze die uitstaande lening zal terugbetalen. 

Bij Trocsanyi ontwaart de commissie problemen met zijn banden met het advocatenkantoor dat hij mee heeft opgericht, en met zijn links met Rusland. Zo verwijst de commissie onder meer naar zijn rol als Hongaars minister van Justitie bij de uitlevering van Russische verdachten aan Rusland.

2 Didier Reynders komt woensdag aan de beurt.
EPA Didier Reynders komt woensdag aan de beurt.

Naast Plumb en Trocsanyi doken in de media onder meer de Franse Sylvie Goulard, de Pool Janusz Wojciechowski en de Kroatische Dubravka Suicia op als kandidaten die het om uiteenlopende redenen moeilijk kunnen krijgen. Voor de Belg Didier Reynders, die woensdag vanaf 09.00 uur zijn ideeën over het toezicht op de rechtsstaat en de andere facetten van het Europese justitiebeleid moet toelichten, zal het alvast een opluchting zijn dat het Brusselse parket vrijdag de aantijgingen over corruptie heeft geseponeerd.

Strikt genomen kan het parlement geen individuele kandidaten wraken, maar het halfrond moet wel met gewone meerderheid de voltallige Commissie goedkeuren. Zo kunnen de parlementsleden von der Leyen toch tot toegevingen dwingen. De Duitse kan met bevoegdheden binnen haar team schuiven of een titel aanpassen. Zo was er al veel heisa rond haar aanduiding van een vicevoorzitter voor de "Bescherming van onze Europese levenswijze". In het slechtste geval moet von der Leyen een nationale regering verzoeken om een vervanger voor te dragen voor een kandidaat die een belabberde beurt heeft gemaakt.

De Commissie is het dagelijks bestuur van de EU. Ze heeft het exclusieve recht om wetsvoorstellen te maken en ziet toe op de naleving van de Europese wetgeving in de lidstaten. Het Europese verdrag voorziet dat het team van von der Leyen op 1 november van start gaat, maar het valt nooit helemaal uit te sluiten dat de hoorzittingen voor vertraging zorgen en de Commissie van Jean-Claude Juncker langer moet aanblijven. Institutionele kopzorgen kan Europa nochtans missen als kiespijn, met het risico op een harde brexit op 31 oktober.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Van der Vloedt

    Hoe maakt 400 000 000 € recht wat krom is ? Moet je interesten van overleden buitenlandse afgezette of gedode leiders beschikbaar houden voor hun volk ? (grapje, met zulke vragen kom je niet af bij een hoorzitting van een democratisch "orgaan")

  • FRIEDA VAN KEYMEULEN

    Het verwonderd me dat U.van der Leyen niet door de commissie moet ondervraagt worden. Tenslotte zijn in Duitsland meerdere dossiers geopend waar onderzocht moet worden in hoever zij niet in belangenvermengingen verstrikt is die de Duitse staat tientallen miljoenen Euro's gekost heeft. Bovendien heeft ze de Duitse strijdkrachten in een desolate toestand achtergelaten. Misschien 'Kindje van Mutti'?

Lees meer