2 Het Capitool in Washington.
AFP Het Capitool in Washington.

Huis van Afgevaardigden houdt verkoop wapens aan Saudi-Arabië tegen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vandaag een resolutie goedgekeurd om de verkoop van wapens aan Saudi-Arabië tegen te houden. Verwacht wordt dat president Donald Trump zijn veto zal in zetten.

Het Huis stemde grotendeels in lijn met wat er vorige maand is goedgekeurd in de Senaat. Al is de kans groot dat Trump zijn veto uitspreekt. In het Congres zijn er te weinig stemmen om dat veto tegen te houden. Slechts vier Republikeinen en een onafhankelijke sloten zich in het Huis aan bij de Democraten bij de resoluties over de wapenverkoop.

Het Congres verzet zich al langer tegen het beleid van het Witte Huis rond Saudi-Arabië. In april keurde het nog een resolutie goed om de Amerikaanse steun aan de Saoedische coalitie in Jemen stop te zetten, maar Trump stelde zijn veto.

Amerikaanse beleidsmakers hekelen niet alleen het hoge dodental in Jemen, maar keren Saudi-Arabië ook de rug toe na de moord op journalist Jamal Khashoggi. Trump blijft het koninkrijk wel steunen.

2 De Amerikaanse president Trump tijdens een rally in Greenville, Noord Carolina. Verwacht wordt dat hij een veto zal uitspreken tegen de resolutie.
AFP De Amerikaanse president Trump tijdens een rally in Greenville, Noord Carolina. Verwacht wordt dat hij een veto zal uitspreken tegen de resolutie.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • FRANK WILLEMS

    Is wel de grootste klant en dealer van de Amerikaanse wapen industrie in het midden oosten .

  • Edmond Dantès

    Uiteraard zal hij zijn veto stellen, alleen al omdat zulks breed uitgesmeerd zal worden in de pers en uiteraard omdat hij de gigantische commissie niet wil mislopen die zijn Saudi-Arabisch vriendje hem onder tafel zal toeschuiven. Sinds die zandstuiver een kritische journalist letterlijk in mootjes liet hakken, kan hij bij Trump niets meer verkeerd doen.

Lees meer