EPA

Huis van Afgevaardigden keurt motie tegen noodtoestand Trump goed, in Senaat wordt nog 1 stem gezocht

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met 245 tegen 182 stemmen een motie aanvaard die een einde kan maken aan de noodtoestand in de VS. President Trump riep die uit om een muur te kunnen bouwen op de grens met Mexico. De resolutie gaat nu naar de Senaat die vooral Republikeins gekleurd is. Drie Republikeinen lieten daar al weten mee te zullen stemmen met de Democraten. Wat betekent dat er nog één extra stem nodig is voor een meerderheid.

Volgens de Democraten zouden de Republikeinen een machtsgreep van Trump mogelijk maken, omdat de president via de noodtoestand geld kan vrijmaken voor een muur buiten de wil van het Congres om. De Republikeinen beweren dan weer dat de Democraten een migratiecrisis aan de grens met Mexico ontkennen en dat Trump handelt op basis van wetten over de noodtoestand die het Congres zelf ooit goedkeurde. 

4 stemmen

Nu de motie is goedgekeurd in het Huis van Afgevaardigden, gaat ze naar de Senaat. Daar kan om het even welke senator er een stemming over vragen. Drie Republikeinse senatoren hebben al openlijk gezegd dat ze tegen het uitroepen van de noodtoestand zullen stemmen. Het gaat om Susan Collins (Maine), Lisa Murkowski (Alaska) en Thom Tillis (North Carolina). Roger Wicker van Mississippi en Cathy McMorris Rodgers van Washington zijn enkele van de Republikeinse senatoren die nog twijfelen. In totaal zijn er maar 4 stemmen nodig, aangezien de Democraten 47 zitjes hebben in de Senaat en er een gewone meerderheid van 51 nodig is.


Hoe er ook gestemd zal worden, Trump heeft gezworen dat hij een veto zal uitspreken als het wetsontwerp door beide kamers komt. Als het Congres dat dan nog teniet wil doen, zal er zowel in het Huis als in de Senaat een tweederdemeerderheid nodig zijn. En dat lijkt al een stuk moeilijker te realiseren.

Trump kondigde op 15 februari de noodtoestand af in de VS. Het was een manier om de ‘shutdown’ - de tijdelijke sluiting van een reeks overheidsdiensten als gevolg van het uitblijven van een goedgekeurde begroting - na 35 dagen van de baan te krijgen en toch geld te vrijwaren voor het bouwen van zijn muur. Het Congres gaf hem in de begroting maar goed een miljard, terwijl hij 5 miljard nodig heeft. De noodtoestand laat toe om geld van elders te halen zonder toestemming van het Congres. Zoals van het budget van Defensie.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick De pauw

    Pelosi en vele andere vrouwen zullen het onderspit delven Trump laat hem niet tegenhouden door vrouwen hij zal zijn muur bouwen hij is baas punt!Clinton weet wel waarom zij geen kandidaat meer is?de USA wil geen vrouw als president en Trump is een overwinnaar in alles! Ik wou dat er zo iemand hier was met zijn ballen i.p.v. Juncker en co?zij zijn alleen maar president om hun zakken te vullen en meer niet!!!

  • Peter Bonacasa

    Jean West, ik leg het voor de zoveelste keer uit. Secure Fence Act uit 2006, onder Bush. Dus na Bill Clinton, die er helemaal niks mee te zien had, en Obama onder druk van de Republikeinen in het Huis. Door Hilary Clinton erbij te halen maak je jezelf helemaal belachelijk, want die is nooit presidente geweest.

Lees meer