2 Ivan Golunov
Photo News Ivan Golunov

Huisarrest opgeheven van Russische journalist die over corrupte ambtenaren schreef

Het huisarrest van de Russische onderzoeksjournalist Ivan Golunov wordt vandaag opgeheven. De politie liet weten dat ze de zaak tegen de journalist heeft laten vallen, meldden Russische media. Er is geen bewijs dat hij iets verkeerd heeft gedaan.

De 36-jarige journalist, De 36-jarige Goloenov werkt voor het onafhankelijke en Kremlin-kritische online medium Medoeza. Hij werd vorige week opgepakt en beschuldigd van de smokkel van cocaïne en de designerdrug mephedrone. Daarop staan straffen tot twintig jaar. Maar volgens de journalist hadden de autoriteiten die drugs zelf in zijn rugzak verstopt. Hij zegt ook te zijn geslagen door de politie bij zijn arrestatie.

 Medoeza vermoedt dat de man omwille van zijn journalistieke werk wordt geviseerd. Zo berichtte hij onder meer over veronderstelde corruptie door de burgemeester van Moskou. De journalist is de afgelopen maanden ook al bedreigd geweest. Veel andere media en zelfs enkele Russische politici, waaronder de minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kolokoltsjev, toonden zich verontwaardigd over zijn aanhouding. Een onlinepetitie kreeg meer dan 70.000 handtekeningen. Ook internationaal rees er protest.

 De aanklacht wordt nu ingetrokken en zijn huisarrest vervalt. Twee politie-officieren zijn geschorst. De minister van Binnenlandse Zaken zal aan president Vladimir Poetin vragen om hen te ontslaan.

De internationale organisatie Reporters sans Frontières (Verslaggevers Zonder Grenzen, red.) reageerde alvast verheugd op de vrijlating. Die is volgens haar het gevolg van “een historische mobilisatie van de civiele maatschappij in Rusland”, zegt RSF op Twitter. “Zij die geprobeerd hebben hem deze slag toe te dienen, moeten nu worden berecht. Wij blijven intussen gemobiliseerd voor de andere journalisten die opgesloten zitten in Rusland.”

2
Photo News

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christine Laevers

    En binnen enkele weken 'verdwijnt' hij.

Lees meer