Hyperagressieve en seksistische 'Voteman' moet Denen aanzetten om te stemmen

Geen zin om te gaan stemmen voor de verkiezingen van het Europees parlement op 25 mei? Think again, want misschien krijgt u wel de Deense 'Voteman' achter u aan. En die superheld en adonis aarzelt niet om uw hoofd er af te hakken om zijn punt te maken: stemmen voor het EP is van levensbelang.

Heel wat Denen verslikten zich maandagmiddag in hun koffie toen ze het officiële promofilmpje, besteld door het Deense parlement, onder ogen kregen. De protesten tegen Voteman klonken zo luid dat het parlement zich gisteren genoodzaakt zag om het tekenfilmpje offline te halen.

Het promofilmpje met de Hells Angel-achtige Voteman steekt namelijk vol met seks en geweld. Wie weigert te gaan stemmen, wordt door Voteman een kopje kleiner gemaakt. Die komt in actie nadat hij het bed heeft gedeeld met vijf wulpse Deense deernen die hem verafgoden. Als een echte superheld waterskiet Voteman op dolfijnen richting kiesbureau, waar hij onwillige burgers de tanden uit de mond slaat en hen hardhandig richting stemhokje 'stuurt'.

Spijt
Al blijkt er ook wel een diepere grond in het filmpje te zitten: Voteman ging als jongeman zelf niet stemmen, en heeft daardoor nooit kunnen meebeslissen over zaken als klimaatbeleid, landbouwsubsidies of godbetert de hoeveelheid kaneel in zijn gebakje. En daar heeft Voteman best spijt van, zozeer zelfs dat hij zich nu inzet voor het goede doel.

Ongetwijfeld allemaal goedbedoeld van de makers, maar de kritiek de afgelopen dagen klonk oorverdovend. The Guardian kon een Deens parlementslid aan de lijn krijgen dat verklaarde "niet te kunnen begrijpen dat je geweld tegen vrouwen, porno, afgehakte hoofden en het uitdelen van klappen kunt gebruiken als argument om te gaan stemmen". Een mening die veel Denen gisteren deelden, waarna het parlement besloot het filmpje dus offline te halen.

Oh ja, wie er nog aan twijfelde: Voteman is een fictioneel personage. En er werden geen hipsters verwond bij het maken van het filmpje.

Lees meer