2 De familie bij een foto van een van de slachtoffers van het koelwagendrama in Essex.
AFP De familie bij een foto van een van de slachtoffers van het koelwagendrama in Essex.

Identiteit slachtoffers koelwagendrama Essex vrijgegeven, lichamen worden naar Vietnam gerepatrieerd

De politie heeft de identiteit van de 39 slachtoffers die gevonden werden  in een koelwagen in Grays, nabij Londen in het Engelse graafschap Essex, vrijgegeven. De lichamen van de 39 Vietnamezen zullen worden gerepatrieerd. Dat heeft de Vietnamese regering bekendgemaakt. Er waren tien minderjarigen, waaronder twee 15-jarige jongens, bij de slachtoffers.

Viceminister Truong Hoa Bihn zal de plannen voor de repatriëring bespreken in een reeks vergaderingen vandaag. De lichamen worden morgen of zondag in Vietnam verwacht. Dat zou naar verwachting gebeuren met een enkel vliegtuig. Het is nog niet duidelijk op welke luchthaven dat toestel zou landen.

Na de aankondiging van de repatriëring is ook de identiteit van de slachtoffers publiek gemaakt. De politie bevestigt ook officieel voor het eerst dat alle slachtoffers Vietnamezen zijn. De oudste is 44 jaar, de jongste 15 jaar.  Tien zijn jonger dan 20 jaar. Gisteren was al bekendgemaakt dat alle 31 mannen en 8 vrouwen geïdentificeerd waren. 

Veel slachtoffers komen uit eenzelfde provincie zoals Ha Tingh (10) en vooral Nghe An (20). In Nghe An heeft de Vietnamese politie acht veronderstelde leden van een mensensmokkelbende aangehouden.

Onder de doden is er ook de 26-jarige Pham Thi Tra My die volgens berichten in de Britse en Ierse pers haar moeder had ge-sms’t dat zij “stervende” was. De familie van de negentienjarige Anna Bui Thi Nung heeft gezegd de smokkelaars 8.000 pond (omgerekend zo'n 9.301 euro) te hebben betaald om het meisje in Groot-Brittannië te krijgen.

2 Archiefbeeld Nguyen Xuan Phuc.
Hollandse Hoogte / EPA Archiefbeeld Nguyen Xuan Phuc.

 De Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc bood donderdagavond laat zijn “diepste medeleven aan de families van de slachtoffers aan”. In een verklaring op de officiële nieuwswebsite van de regering veroordeelde hij ook “mensensmokkel en het illegaal sturen naar het buitenland sturen van Vietnamezen.”

De politie bevestigt ook dat de “consultaties” aan de gang zijn voor de repatriëring van de slachtoffers. De Britse en Vietnamese regering werken hierin samen, zo staat in het communiqué dat daarover geen verdere details gaf. 

Volgens de krant Daily Mirror heeft een functionaris van de politie van Nghe An aan Vietnamese media gezegd dat de lichamen naar de luchthaven Noi Bai in Hanoi worden gebracht, om dan aan de families te worden overgedragen.

Huiszoekingen bij hoofdverdachten 

Het Ierse Vermogensbureau (CAB) is deze ochtend binnengevallen in de huizen en bedrijfspanden van de Ierse mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de mensensmokkelbende die verantwoordelijk zou zijn voor de dood van 39 mensen in een koelcontainer in Grays (Essex). Dat melden de Irish Times en de Ierse openbare omroep RTE. 

Volgens de krant Belfast Telegraph waren de twee voortvluchtige broers Ronan (40) en Christopher (34) Hughes - die verdacht worden van doodslag en mensensmokkel - zelfs thuis op het moment van de huiszoekingen, maar tot een arrestatie kwam het niet. De Ierse politie had immers geen Europees aanhoudingsbevel gekregen voor het duo. Beiden bleven ook “zeer kalm” en toonden “geen bezorgdheid”. “Die gasten zijn niet voortvluchtig, ze verstoppen zich niet, ze leven hun leven en doen hun job zoals zij altijd hebben gedaan”, zei een “hoge bron” nog aan de krant. Er werd niets illegaals gevonden. 

Er zijn meerdere voertuigen in beslag genomen, net als elektronische spullen en financiële documenten en gegevens (wat de voornaamste bedoeling van de raids was; nvdr). Er is ook baar geld in de vorm van 1.400 euro, 900 dollar en 600 pond meegenomen. Twintig bankrekeningen ter waarde van ongeveer 200.000 pond (230.000 euro) zijn bevroren. Er vonden geen arrestaties plaats. 

Een voertuig dat in beslag werd genomen was geregistreerd op naam van Maurice Robinson, de 25-jarige Noord-Ierse vrachtwagenbestuurder die de koelwagen in Purfleet had opgepikt na de oversteek uit Zeebrugge. Hij is gearresteerd en aangeklaagd voor onder andere 39-voudige doodslag. 

Bekijk ook:

Jacht op twee broers na vondst 39 doden in koelwagen

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mady Vermeulen

    Er werden voertuigen, elektronische spullen en baar geld in beslag genomen. Twintig bankrekeningen ter waarde van ongeveer 200.000 pond (230.000 euro) zijn bevroren. Daar kan de Belgische politie wat van leren.

Lees meer