2 De Britse hiphopformatie 67 maakt drill music die gewelddadig gedrag zou uitlokken.
Instagram De Britse hiphopformatie 67 maakt drill music die gewelddadig gedrag zou uitlokken.

Exclusief voor abonnees

Iedere week zeker één dode in de buitenwijken van Londen: "Ik zag dat de neuzen van gasten werden afgebeten"

In Londen zijn dit jaar al meer dan 70 mensen vermoord. De autoriteiten noemen opruiende hiphopteksten en sociale media als oorzaken. Het echte probleem zit dieper, weten deskundigen.

Vooral in de buitenwijken van Londen kijkt inmiddels niemand meer op van de blauwwitte afzetlinten van de politie. Er gaat geen week voorbij zonder een dodelijke schiet- of steekpartij. Het moordcijfer is het afgelopen jaar met 44 procent gestegen. Wat opvalt, is de jonge leeftijd van de betrokkenen: veel daders en slachtoffers zijn tieners. Vaak gaat het om geweld tussen bendes, waar de politie maar geen grip op krijgt.

"Ik voel de spanning in de straten", zegt oud-bendelid Sephton Henry. "De laatste maanden is het alleen maar erger geworden. Afgelopen zaterdag zijn op klaarlichte dag nog twee mannen neergeschoten in Peckham, Zuid-Londen. Mijn stiefdochter liet me een filmpje zien op Facebook van een van de slachtoffers. Zijn halve gezicht lag eraf. Overal bloed." De regering is de regie kwijt, zegt Henry. "Die gasten op straat hebben schijt aan alles. Ze schieten je gewoon neer, maakt niet uit wie het ziet, of wie er omheen staan."

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Arthur Houben

    @Caesar Lask: zwíjgen moet gij met je vinger wijzen naar onze tolerantie waarvan mísbruik wordt gemaakt om ons onder de voet te lopen! Zíj kruipen bijeen en maken er dan no-go zones van waar ze sharia wetten instellen,daarom is uk populair bij terroristen: hun volgend kaliefaat en dankzij medeplichtige,pamperende politieke idioten gaat het hier ook die kant op als wij onze ondergang niet zelf stoppen door bezetters eruit te gooien!

  • michael de brauwer

    Caesar,je gaat de toestand in Zwitserland toch niet vergelijken met de toestand in de EU?Geweld zit gewoon in hun bloed en weet je,allemaal dragen ze hoodies en mutsen,hebben ze constant koud of wat. Crapuul,dat is het,en er moet manu militari opgetreden worden. Schiet met scherp,dat doen zij toch ook?

Lees meer