IMF-directeur Christine Lagarde.
AFP IMF-directeur Christine Lagarde.

IMF staat Griekse deal in de weg

Hoewel de euroleiders de nieuwe Griekse voorstellen maandag positief onthaald hebben, blijven de onderhandelingen erg stroef verlopen. Deze keer zit er een haar in de boter tussen de Europese geldschieters en het IMF (Internationaal Monetair Fonds), zo meldt De Tijd.

"De nieuwe Griekse voorstellen zijn een zeer grote stap in de richting van de verwachtingen van de schuldeisers", zei commissievoorzitter Jean-Claude Juncker maandag. De Europese regeringsleiders noemden het hervormingsplan een goede basis voor verder overleg.

Veel tijd voor dat overleg rest er niet. Het huidige steunplan eindigt op 30 juni; die dag moet Griekenland 1,6 miljard euro terugbetalen aan het IMF.

Minder belastingverhogingen, meer bezuinigingen

Het is dat IMF dat nu op de rem gaat staan. Volgens directeur Christine Lagarde is het plan "niet specifiek genoeg" en zijn er al te veel toegevingen gedaan. Bovendien meent het IMF dat een verlaging van de begrotingsdoelstellingen de houdbaarheid van de Griekse schuld verder zal ondermijnen. Het wil ook minder belastingverhogingen en meer bezuinigingen.

De lastenverhogingen zullen de groei verder belemmeren, zo wordt gevreesd. Juncker werkt nu aan een plan dat én de Grieken én het IMF over de streep kan trekken.

Lees meer