William Taylor, de interim-ambassadeur in Oekraïne, is de eerste die ondervraagd zal worden.
AP William Taylor, de interim-ambassadeur in Oekraïne, is de eerste die ondervraagd zal worden.

Impeachmentonderzoek tegen Trump start volgende week met ondervraging van diplomaten

Vanaf volgende week woensdag zullen in het impeachmentonderzoek tegen Donald Trump getuigen aan de tand worden gevoeld tijdens openbare zittingen. In eerste instantie zullen diplomaten worden gehoord, laten Democratische parlementsleden weten.

Op 13 november wordt William Taylor, de interim-ambassadeur in Oekraïne, ondervraagd. Twee dagen later is het de beurt aan Marie Yovanovitch, een voormalige ambassadeur in Kiev die door de Amerikaanse president aan de deur werd gezet. Daarnaast zal ook de diplomaat George Kent aan het woord komen.

Taylor had eerder al achter gesloten deuren getuigd. Hij liet daarbij zijn bezorgdheid blijken over het omstreden telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Volgens de ‘New York Times’ en ‘Washington Post’ heeft hij ook verklaard dat de militaire hulp van de VS aan Kiev rechtstreeks gekoppeld was aan een Oekraïens onderzoek naar Democratisch presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon Hunter. 

“Geen sprake van quid pro quo”
De getuigenis van Yovanovitch is dan weer van belang omdat ze mogelijk aan de kant werd geschoven omdat ze weigerde om het spel van het Witte Huis mee te spelen.

Het impeachmentonderzoek gaat na of Trump en zijn medewerkers de Oekraïense president onder druk hebben gezet om een gerechtelijk onderzoek te openen naar de activiteiten van de Bidens. Gewezen vicepresident Joe Biden wordt mogelijk de Democratische tegenstander van Trump bij de komende presidentsverkiezingen.
Trump heeft altijd gezegd dat er geen sprake was van een “quid pro quo” (voor wat hoort wat) bij de afspraken met Oekraïne.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • guido Bervoets

    Er zijn al genoeg diplomaten en ambassadeurs die erbij betrokken waren die onder ede verklaard hebben dat The Donald de president van Oekraïne onder druk heeft gezet. Hoeveel meer bewijs is er eigenlijk nog nodig om die parvenu af te zetten? Hij is geen diplomaat, geen politicus, geen strategisch genie die kaas heeft gegeten van geopolitiek en geen president voor alle Amerikanen. Hij is naar eigen zeggen onconventioneel wat een mooi woord is voor amateuristisch en maar wat aanmodderen.

  • Diane Bernaerts

    Het beangstigende is dat hij waarschijnlijk zijn eigen leugens gelooft: hij creëert gewoon zijn eigen alternatieve "waarheid". Net zoals hij écht gelooft dat er niets mis was met zijn telefoongesprek met Zelensky, omdat in de zakenwereld "voor wat hoort wat" doodnormaal is. Waarbij hij steevast vergeet dat voor de president van de VS àndere standaarden gelden en "eigenbelang" net niét op de eerste plaats mag komen.

Lees meer