Adam Schiff (links) en Zoe Lofgren (rechts): twee Democratische impeachmentmanagers.
AP Adam Schiff (links) en Zoe Lofgren (rechts): twee Democratische impeachmentmanagers.

Impeachmentproces dag 4: audio-opname waarin ‘dictator’ Trump oproept tot verwijdering VS-ambassadeur in Oekraïne

De Democratische aanklagers hebben vrijdagavond (lokale tijd) hun openingsverklaring in het afzettingsproces tegen president Donald Trump na drie dagen spreken afgerond. Ze noemden Trump een ‘bedrieger’ en 'dictator'.  Vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht ondertussen het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.

Trump staat terecht omdat hij zijn macht als president zou hebben misbruikt voor zijn eigen politieke gewin door Oekraïne te vragen een onderzoek in te stellen naar Joe Biden en diens zoon Hunter. Ook zou Trump het onderzoek daarnaar hebben tegengewerkt, onder meer door dagvaardingen te negeren.

Wangedrag

Hoofdaanklager Adam Schiff nam vrijdag als laatste het woord, hij opende de verklaring ook op woensdag. Hij begon met zeggen dat hij moe is. “Ik ben uitgeput en kan me alleen maar voorstellen hoe jullie je voelen”, aldus de hoofdaanklager. Daarna somde hij overtredingen op die Trump zou hebben gemaakt. “Of Trump wordt weggestuurd als president, is nu aan jullie”, zei Schiff tegen de senatoren, die fungeren als juryleden in het proces. “In de geschiedenis van ons land heeft geen enkele president zo erg geweigerd mee te werken aan een afzettingsonderzoek.”

In hun uiteenzetting concentreerden de Democraten zich op het machtsmisbruik van de president. Ook vandaag brachten ze daar meer argumenten voor aan. Ondertussen concentreren ze zich op Trumps belemmering van het Congres. Ze maakten daarbij uitvoerig gebruik van videoclips van Trump die zijn wangedrag als president moeten onderstrepen. 

Volgens de Democraten vormt Trump een gevaar voor de nationale veiligheid en moet hij afgezet worden. “Jullie weten dat jullie er niet op kunnen vertrouwen dat deze president doet wat juist is voor het land”, zei hij gisteren aan het eind van zijn betoog. “Jullie kunnen er enkel op vertrouwen dat deze president doet wat juist is voor Donald Trump.”

Bedrieger

Het feit dat de Trump-administratie militaire hulp aan Oekraïne inhield, zolang het land geen corruptieonderzoek wilde instellen naar Joe Biden, bracht het bondgenootschap tussen beide landen in gevaar, stelde Schiff. “Collega’s, dit is hoe bondgenootschappen verwelken en afsterven”, zei Schiff. “Dit is hoe Rusland wint.” Hij haalde aan dat de Trump-administratie de hulp verstrekte in 2017 en 2018, maar inhield in 2019, omdat ze voorrang gaven aan Trumps vooruitzichten bij de verkiezingen. “Als onze bondgenoten er niet op kunnen rekenen dat we hen steunen in tijden van nood, dan zullen we geen enkele bondgenoot over hebben”, waarschuwde hij.

De Democraten beklemtoonden vandaag hun visie dat Trump een “bedrieger” is. “President Trump probeerde vals te spelen. Hij werd betrapt en deed dan heel hard zijn best om dat te verbergen”, zei Hakeem Jeffries. Volgens Jeffries is Trumps gedrag een aanval op het karakter van het land. “Amerika is een geweldig land. We kunnen beter met tegenstand om dan eender welk land in de wereld, maar wat gaan we aan ons karakter doen?”, vroeg hij aan de senatoren.

‘Dictator’

Jerry Nadler, die in het Huis van Afgevaardigden zetelt, ging nog een stapje verder en noemde de president een dictator tijdens het afzettingsproces. “Trump is de eerste en enige president die alle dagvaardingen heeft genegeerd”, aldus Nadler. “Als Trump niet wordt afgezet, dan zijn het Huis en de Senaat alle macht om een president aansprakelijk te stellen voor zijn daden kwijt. Trump wil een almachtige heerser worden die niet hoeft te luisteren naar het Huis.”

“Hij heeft geen respect voor het Congres. Hij heeft geen respect voor de afgevaardigden en voor het volk. Alleen zijn wil telt. Hij is een dictator. Dit moet niet gepikt worden”, aldus Nadler nog.

Geluidsopname

Ondertussen heeft ABC News een geluidsopname te pakken gekregen waarin te horen is hoe Trump oproept tot de verwijdering van de Amerikaanse ambassadeur Marie Yovanovitch uit Oekraïne, een jaar voor ze effectief werd teruggeroepen om wat ze zelf “ongegronde en valse beweringen door mensen met duidelijk twijfelachtige motieven” noemt.

De opname zou gemaakt zijn tijdens een ontmoeting in 2018 met Lev Parnas en Igor Fruman, twee voormalige medewerkers van Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani die zelf betrokken zijn bij de controverse aangaande Oekraïne. Nochtans ontkent Trump dat hij Parnas kent.  “Haal haar er weg”, zegt Trump in de audio-opname. “Haal haar daar morgen weg”, nadat Fruman zelf aangeeft dat Yovanovitch een probleem is, omdat ze nog dateert uit de tijd van Clinton. In werkelijkheid werkt Yovanovitch al sinds de jaren 80 voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Fruman zou zelf de opname gemaakt hebben. De advocaat van Parnas bevestigt de authenticiteit van de opname.

Wat volgt?

Vanaf zaterdagmiddag 16 uur Belgische tijd krijgt het team van Trump drie dagen de tijd om hun tegenargumenten te laten horen. Adam Schiff liet vrijdagavond aan de pers al weten wat hij verwacht van Trumps advocaten: ten eerste een afleidingsmanoeuvre. “Aanvallen op de aanklagers en andere leden van het Huis, tegen de voorzitter van het Huis, enzovoort. Wat je ook doet, laat het wangedrag van de president buiten beschouwing”, aldus Schiff.

Schiff verwacht dat de advocaten zullen zeggen dat er niets mis was met Trumps belletje naar de Oekraïense president op 25 juli. Trump zou tijdens het gesprek hebben aangedrongen onderzoek te doen naar de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. “Ze zullen met tegenzin zeggen dat er niets mis was met het gesprek, maar dat is wat Trump zal willen horen”, vermoedt de Democraat.  

“Volgens de president was er geen sprake van een tegenprestatie (in het gesprek, red.) en daarmee is de kous af”. Schiff noemt het een bijzondere vorm van strafrecht wanneer de verdachte zelfs wanneer hij betrapt is, blijft volhouden onschuldig te zijn omdat hij het misdrijf niet zou kunnen hebben gepleegd. “Dat houdt in geen enkele rechtbank in het land stand, en dat zou dus hier ook niet moeten kunnen".  

Parkeerbon

Hoewel de advocaten van Trump het proces zo snel mogelijk willen afronden, dringen Democraten juist aan op het toelaten van getuigen in de zaak, wat het proces aanzienlijk zou verlengen. “We hebben het hier niet over een parkeerbon of het vervolgen van winkeldiefstal, maar zware misdrijven en wangedrag”, aldus Schiff. 

Daarvoor is dan wel toestemming nodig van de Senaat, waar de Republikeinen een meerderheid vormen. Zelfs als alle 47 Democraten het voorstel tot het toelaten van getuigen zouden steunen, zijn nog 4 Republikeinse stemmen nodig om het voorstel goed te keuren. Schiff deed daarom een moreel beroep op de Senaat om een eerlijk proces te houden: “Geef de VS het proces dat het verdient.”

Lees meer