12 Venetië staat al dagenlang onder water door hevige regenval en een extreem hoog waterpeil. De Italiaanse regering riep gisteren de noodtoestand al uit.
AFP Venetië staat al dagenlang onder water door hevige regenval en een extreem hoog waterpeil. De Italiaanse regering riep gisteren de noodtoestand al uit.

IN BEELD. Venetië kreunt onder aanhoudende watersnood, wind voert water opnieuw de stad in: San Marcoplein afgesloten voor toeristen

“Nieuwe dag van alarm”

Het beroemde San Marcoplein in Venetië is vandaag wegens de overstromingen en de hevige wind afgesloten. Dat heeft burgemeester Luigi Brugnaro meegedeeld. De toestand is opnieuw kritiek wegens de aanhoudende watersnood.

Het waterpeil bevindt zich vanmiddag ongeveer 160 centimeter boven het normale niveau. Burgemeester Brugnaro spreekt op Twitter van "een nieuwe dag van alarm". Hij roept de bewoners op tot voorzichtigheid. “Ik ben gedwongen om het San Marcoplein te sluiten vanwege de gezondheidsrisico’s voor de burgers. Het is een ramp”, zei de burgemeester.

Hevige wind

De hevige wind voert het water momenteel opnieuw de stad in. De scholen en het Dogepaleis blijven gesloten en het openbaar vervoer ligt stil. Het water staat vandaag wel minder hoog dan woensdag. Toen werd een recordwaarde van 187 centimeter geregistreerd, het hoogste niveau in meer dan 50 jaar. Meer dan 90 procent van de historische stad stond onder water. 

De Italiaanse regering riep gisteren de noodtoestand uit in Venetië. Premier Giuseppe Conte meldde dat daarmee 20 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor noodhulp. Hij zei dat de overstromingen “het hart van Italië raken”. “Het is schokkend om dit te zien”, zei een Mexicaanse toerist. “Je staat gewoon tot je knieën in het water. Je moet hier zijn om het te geloven. Hopelijk gebeurt dit nooit meer.”

Dodelijk slachtoffer

Door het noodweer overleed in de nacht van dinsdag op woensdag een man. Het 78-jarige slachtoffer werd geraakt door de bliksem terwijl hij water aan het wegpompen was. 

12
REUTERS
12
AFP
12
AFP
12
AFP
12
REUTERS
12
AFP
12
AFP
12
AFP
12
AFP
12
AFP
12
AFP

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • maurice snelders

    Haal al die cruiseschepen daar weg en de zeespiegel zakt ne meter. En tis nog goed voor het milieu ook.

  • Luciano Van As

    Ja Koenraad 100% gelijk dit had al jaren kunnen vermeden worden. Ze starten iets dat uniek zou kunnen zijn, dijken die door lucht omhoog kunnen komen bij hoge waterstanden... Maar ze slagen er maar niet in dit project tot een goed einde te brengen, typisch Italiaans. Hopelijk schieten ze wakker nu!

Lees meer