4
AFP

Exclusief voor abonnees

In deze Franse stad rekruteert IS bij de vleet en zwaaien islamisten de plak: alle slagers zijn halal, enkel mannen op café

In een kleine Franse stad nabij Parijs hebben de integratie-inspanningen van de overheid grandioos gefaald. Islamisten zetten er vandaag de toon. In het enige café in het centrum blijven alleen mannen over. Alle slagers zijn halal. Het is de Europese rekruteringshoofdstad van IS. Gematigde moslims voelen zich er niet langer thuis. Twee journalisten van de Franse krant Le Monde deden een jaar lang research. Dit zijn hun ontstellende bevindingen.

Wanneer je Trappes vanuit de lucht bekijkt, dan je zie je dat de stad in de groene achtertuin van Parijs ligt. Maar het is een enclave van armoede, die wordt omgeven door welvarende uitlopers van de hoofdstad. De stad is omsloten door een wereld waarmee ze niets gemeenschappelijks heeft.

Nochtans heeft de stad vele bekende zonen voortgebracht. Denken we maar aan acteur Omar Sy van de Franse kaskraker 'Intouchables' of voetballer Nicolas Anelka die ondertussen moslim geworden is en voortaan als Bilal Abdul Salam door het leven gaat en in Saoedie-Arabië woont. Maar ook 67 andere zonen van Trappes haalden de krantenkoppen. Zij sloten zich aan bij IS in Syrië. En zo groeide Trappes uit tot de Europese rekruteringshoofdstad van de terreurgroep.

De verslaggevers van Le Monde wilden oorspronkelijk een verhaal over immigratie vertellen maar de maatschappij die ze hebben aangetroffen, tartte elke verbeelding. In Trappes zijn de islamisten de baas en die nieuwe realiteit laat zich in alle geledingen van de maatschappij voelen.

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

168 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bart Meers

    Wondelgemstraat in Gent is ook zo, als Vlaming mag je geen Turks café binnen

  • Rony Lauwers

    Wie de geschiedenis kent, weet wat de toekomst brengt. Samenlevingen groeien, worden sterk en gaan dan ten onder aan zwakheid, corruptie, inmenging van andere culturen en volkeren... Kijk maar naar het Romeinse rijk. Onze westerse waarden worden door steeds minder mensen gedragen en via onze zwakke democratische regels zullen we onszelf de das omdoen. Dit zit er al minstens 40 jaar aan te komen, maar versnelt nu exponentieel....

Lees meer