4 In de grootste en modernste gevangenis van Nederland zit een koffiebranderij, met achterin een espressobar.
Niels Blekemolen In de grootste en modernste gevangenis van Nederland zit een koffiebranderij, met achterin een espressobar.

Exclusief voor abonnees

In deze gevangenis hebben gedetineerden een sleutel van hun celdeur. Ook voor de cipiers is dat even wennen

Gedetineerden hebben er een sleutel van hun celdeur en een vaste telefoon. De meest gemotiveerden werken in een espressobar. De gevangenis van Zaanstad is de grootste en modernste van Nederland. "We bootsen na wat normaal is."

De espressobar achterin heeft veel van een koffietentje waar je laptopstudenten verwacht. Zuivere Koffie is toch niet helemáál doorsnee. Het zit in de vleugel voor de 'arbeid' van de grootste en modernste gevangenis van Nederland, Justitieel Complex Zaanstad.

Tussen 23 andere 'werkzalen', waaronder de wasserij, die liefst zes gevangenissen van schoon linnengoed en handdoeken voorziet; de gevangeniswinkel en het magazijn, dat ook het detentiecentrum op Schiphol bevoorraadt, een fietsenmaker, een taartenbakker en noem maar op.

Je hebt 13% van dit artikel gelezen

29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK RASSCHAERT

    Buiten ook in de winkel gaan werken en bij een "terugvalletje" effe met de kassa weg ?

  • Tom Aerts

    Allemaal mooie praatjes. Ik geef jullie 3 dagen tot je huilend vraagt om eruit te mogen. Punt is, de beschaving van een land kan je afmeten aan de toestand in de gavangenis. Noorwegen is hier een topvoorbeeld van . Zéér strenge straffen maar ook zeer luxe gevangenissen. Logisch. Je beroofd iemand enkel van zijn vrijheid. Sluit iemand maar eens op in een bunker 5 jaar en laat hem dan vrij. We gaan kijken wat die gaat doen... spijtig dat mensen de dingen nooit van beide kanten bekijken...

Lees meer