2 De vrouwenzaal van een ‘krankzinnigengesticht’ in Den Haag, rond het jaar 1910.
Collectie Haags Gemeentearchief De vrouwenzaal van een ‘krankzinnigengesticht’ in Den Haag, rond het jaar 1910.

Exclusief voor abonnees

In dit Nederlandse gesticht kon je in de jaren dertig ook je lastige familieleden kwijt

Het is vandaag openbaarheidsdag in de Nederlandse nationale archieven. Onze zusterkrantTrouw dook in de dossiers van de inspectie van de krankzinnigenzorg en stuitte op vreemde zaken.

Een man en vrouw vechten een echtelijke ruzie uit in de Nijmeegse straten. Scheldwoorden vliegen door de lucht. We schrijven jaren dertig van de vorige eeuw, dus waarschijnlijk roepen ze ‘ploert’ of ‘galgebroed’ of ‘schobbejak’ naar elkaar. Kwaad sluit de man zich op in de slaapkamer. Hij hangt een boos briefje op de deur.

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Fred Fourgon

    Het zal je maar overkomen zijn. Mentaal niks aan de hand maar toch ontoerekeningsvatbaar worden verklaard door omgekochte medici en dan opgesloten worden zonder kansen. En dikwijls via eigen familie, meestal zoals hier eerder geschreven puur om geld of macht. Maar het gebeurde inderdaad ook hier bij ons in België.

  • Leo Van der Vorst

    Och, erg zeer erg, maar heb ook bij ons eind jaren 70 ouderlingen gekend, samen met een tiental op één kamer, 's morgens wachtend aan hun bed op het signaal, het welke weet ik niet meer, voor het ontbijt of voor de mis, of was het wachtend op de verlossing! Is me altijd bijgebleven, is het nu niet meer zo of hebben ze enkel een mooie aparte slaapruimte gekregen!

Lees meer