Goudmijnwerkers in een illegale goudmijn in Congo.
REUTERS Goudmijnwerkers in een illegale goudmijn in Congo.

Exclusief voor abonnees

In jouw smartphone zit goud uit Congo dat gewapende groepen in stand houdt

Met goud uit DR Congo en Oeganda, dat in onze mobiele telefoontjes zit, kopen gewapende groepen wapens en uitrusting. Is goed goud uit de regio mogelijk?

De illegale goudraffinaderij ligt diep verscholen in de groene heuvels, ergens in Oeganda. Ze is een aaneenschakeling van stellages en wasbassins. Mannen sjouwen met afgeknipte jerrycans met modder. Een aantal kinderen tilt even grote hoeveelheden als de mannen. Hier wordt gesteente vermalen, gezeefd en gewassen, tot deeltjes goudstof aan het toegevoegde kwik blijven kleven: dat is de modder in de jerrycans. Het giftige kwik wordt verbrand, het goud blijft over in de emmer.

Het is illegaal gewonnen goud uit grond die werd opgegraven in de legale mijn een paar heuvels verderop. De grond wordt onder de toonbank verkocht, vertelt de beheerder van de raffinaderij (naam is bekend bij de redactie).

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johan Apatride

    Met diamanten en aardolie is het net hetzelfde

  • Jean West

    Van de financieel belangen maar te zwijgen die rijke belgen en het koningshuis nog hebben in Congo.

Lees meer