IN KAART: Dit zijn de meest en minst corrupte landen ter wereld

Meer dan zes miljard mensen leven in corrupt land

Meer dan twee derde van de landen scoort minder dan 50 punten op 100 op de corruptie-index van de ngo Transparency International. "Dat betekent dat meer dan zes miljard mensen leven in een land dat corrupt is", aldus de ngo bij de publicatie van haar jaarlijkse lijst. België staat met een score van 75 op de 16de plaats.

De gemiddelde score van de Corruption Perceptions Index (CDI) bedraagt slechts 43. Transparency International is van mening dat de meerderheid van de regeringen de corruptie te traag aanpakt.

De ngo gaat elk jaar na hoe het met de corruptie in de openbare sector is gesteld. Op basis van de inschatting van experten wordt daarbij aan 180 landen een score tussen 0 (extreem corrupt) en 100 (corruptievrij toegekend). 

Volgens de lijst is Nieuw-Zeeland het minst corrupte land (89 punten). Dan volgen Denemarken (88), Finland, Noorwegen en Zwitserland (elk 85). 

Helemaal onderaan de lijst staan Afghanistan, Syrië, Zuid-Soedan en Somalië, deze laatste met amper 9 punten. 

Transparency International

98 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bert Bangers

    Dit is voor transparantie, nu nog ideologische. Krijg je ineens een ander beeld.

  • Ivan Willems

    Als je bij de " goede partij" een partijkaart heb gaan ook alle deuren voor u open. Ook een vorm van corruptie. En dan maar te zwijgen over hun partijbastion. Je miest eens weten.

Lees meer