REUTERS

Indiase premier onder vuur om bekrompen uitspraak: "Hoewel zij een vrouw is..."

De Indiase premier Narendra Modi heeft zich de woede van veel vrouwen op de hals gehaald, toen hij een opmerking maakte over zijn Bengaalse collega Sheikh Hasina. Hij prees haar om haar moed te vechten tegen terrorisme, "hoewel ze een vrouw is''. Op sociale media noemen veel Indiërs de uitspraak bekrompen en seksistisch en de hashtag #DespiteBeingAWoman was een van de meest gebruikte.

De uitspraak van de premier was bedoeld als een compliment, maar klonk in vele oren vooral minachtend. Vele Indiase commentatoren wezen hun regeringsleider er vandaag op dat vrouwen in Zuid-Azië al alles gepresteerd hebben: ze waren opperbevelhebber, premier, wetenschapper in het Indiase ruimtevaartprogramma en hebben de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen.

Durga Nandini van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International schreef: "Hoewel ik een vrouw ben, adem en leef ik in dit land. Dat is voor U misschien al een opmerkelijke prestatie". Daarmee doelt Nandini op de vele gevallen van seksuele aanranding die in India sinds een groepsverkrachting in New Delhi centraal staan in het maatschappelijk debat.

Twitteraars gebruikten de hashtag bij talloze foto's van vrouwelijke wetenschappers, politici, atleten en mensenrechtenactivisten als Malala Yousafzai. "Hoe kun je dat zeggen of denken als je eigen land een grote vrouwelijke premier had ruim voor de meeste eerstewereldlanden'', verwees iemand naar Indira Ghandi. "Hoewel ze een vrouw was, won Marie Curie Nobelprijzen voor Natuurkunde als Scheikunde'', stelt iemand anders.

Lees meer