12
AP

Inferno Notre-Dame en nog tien andere historische rampen tijdens “de wreedste week”

De vlammenzee die maandag de Notre-Dame in Parijs trof, smeult nog na in het collectieve bewustzijn. Maar dit drama is lang niet het enige dat doorheen de recente geschiedenis plaatsvond tijdens de week van 15 april. Met een overzicht van elf catastrofes doopte USA Today de zeven dagen om tot “de wreedste week”.

Historisch gezien is het inferno van de iconische Notre-Dame - toeval of niet - geen alleenstaande tragedie tijdens de week van 15 april. Dit jaar valt die periode samen met de Goede Week, die loopt van Palmzondag tot Stille Zaterdag en die voor christenen het hoogtepunt van het kerkelijk jaar is. Ook de moord op de Amerikaanse president Abraham Lincoln gebeurde net voor Pasen.

1. Moord op Lincoln

John Wilkes Booth is de man die op 14 april 1865, kort na het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog, president Abraham Lincoln neerschoot tijdens een voorstelling in een schouwburg in Washington D.C. Dat was op Goede Vrijdag. Een dag later - op 15 april, Stille Zaterdag - overleed de 56-jarige president. Hij was de eerste in de VS die tijdens zijn ambtstermijn werd vermoord. Elf dagen later werd Booth, die weigerde zich over te geven, zelf doodgeschoten in Virginia.

12 Abraham Lincoln.
AP Abraham Lincoln.

2. Titanic

Het beroemdste cruiseschip ter wereld, de Titanic, zonk op 15 april 1912. Het verhaal is bekend: het reusachtige luxeschip botste tijdens de eerste reis op een ijsberg en zonk naar de bodem van de Atlantische Oceaan. Meer dan 1.500 opvarenden kwamen om het leven.

12 De Titanic zonk naar de bodem van de Atlantische Oceaan.
AP De Titanic zonk naar de bodem van de Atlantische Oceaan.

3. Boston Marathon

Nog op 15 april lieten terroristen in 2013 twee bommen ontploffen aan de aankomst van de Boston Marathon. Drie mensen werden gedood, meer dan 250 raakten gewond. De daders waren twee broers, Tamerlan en Dzhokhar Tsarnaev, die wegvluchtten. Het kwam uiteindelijk tot een schietpartij met de politie, waarbij een agent en ook Tamerlan Tsarnaev zelf het leven lieten. Zeventien andere agenten raakten gewond.

12
AP

4. Hillsborough-ramp

Liverpoolfans kregen op 15 april 1989 een tweede keer te maken met een uitbraak van paniek bij het begin van een voetbalwedstrijd. Vier jaar eerder had op 29 mei al het Heizeldrama plaatsgevonden in onze hoofdstad. Balans toen: 39 doden. In 1989 was die helaas nog veel hoger, nadat er opnieuw een stormloop van toeschouwers was in uitgebroken het Hillsboroughstadion, de thuishaven van Sheffield Wednesday. Daar vielen 96 dodelijke slachtoffers. Het jongste supportertje dat overleed was amper tien.

12 De vreselijke taferelen in het Hillsboroughstadion doen onvermijdelijk denken aan die van het Heizeldrama in Brussel vier jaar eerder.
EPA De vreselijke taferelen in het Hillsboroughstadion doen onvermijdelijk denken aan die van het Heizeldrama in Brussel vier jaar eerder.

5. Notre-Dame

Maar 15 april zal toch vooral nog lange tijd bijblijven als dé rampzalige dag waarop de Notre-Dame ei zo na volledig in de vlammen opging. Het monument stond in de stelling voor restauratiewerken, toen het dak plots vuur vatte. In een mum van tijd stond de geliefde kathedraal in lichterlaaie. Ook de bekende spitstoren begaf het, terwijl de twee voorste torengebouwen uiteindelijk toch konden worden gered. Zo’n vierhonderd brandweermannen konden het vuur pas na vele uren bedwingen. De hele structuur liep wel forse schade op door de verwoestende brand.

12
AP

6. Massaschietpartij Virginia Tech

Op 16 april 2007 schoot een student van Virginia Tech op zijn school 32 mensen en zichzelf dood. Het is nog altijd de dodelijkste massaschietpartij ooit in een Amerikaanse school.

12 Knuffels voor wie de schietpartij op Virginia Tech overleefde.
AP Knuffels voor wie de schietpartij op Virginia Tech overleefde.

7. Aardbeving San Francisco

Begin vorige eeuw, op 18 april 1906, kreeg San Francisco een zware aardbeving met een kracht van naar schatting 7,8 op de schaal van Richter te verwerken. Er vielen tot 3.000 doden te betreuren. Vooral de brand die nadien uitbrak en vier dagen duurde, maakte vele slachtoffers. Meer dan 80 procent van de wereldberoemde stad werd verwoest.

12 18 april 1906. San Francisco staat in brand na een zware aardbeving.
AP 18 april 1906. San Francisco staat in brand na een zware aardbeving.

8. Bestorming sekte in Waco

De religieuze sekte Branch Davidians, onder leiding van David Koresh, was begin jaren 90 gevestigd in Mount Carmel Center, een ranch in het Texaanse stadje Waco. Op 19 april 1993 bestormde de FBI het gebouw, nadat een eerdere poging van de dienst ‘Alcohol, Tobacco, and Firearms’ (ATF) om Koresh te arresteren mislukte en tot negen dodelijke slachtoffers, onder wie vier ATF-agenten, leidde. De FBI zette de grove middelen in, met tanks en traangas. Een hevig vuurgevecht werd gevolgd door een zware brand. 76 sekteleden kwamen om, onder wie 21 kinderen. Ook sekteleider David Koresh vond de dood.

12 De FBI gebruikte traangas bij de bestorming van het gebouw van David Koresh’ sekte.
Getty Images/Time Life Pictures De FBI gebruikte traangas bij de bestorming van het gebouw van David Koresh’ sekte.

9. Bomaanslag Oklahoma City

Bij de bomaanslag aan het gebouw Alfred P. Murrah Federal in Oklahoma City op 19 april 1995 vielen 168 doden en 800 gewonden. Onder anderen ex-soldaat Timothy McVeigh zat achter de terreuraanslag met de autobom. Tot de vreselijke aanslagen van 9/11 was het de grootste terreuraanval op VS-bodem in de Amerikaanse geschiedenis. McVeigh zei dat het een vergelding was voor hoe de overheid twee jaar eerder de bestorming in Waco had aangepakt.

12 De noordkant van de Alfred P. Murrah Federal Building in Oklahoma City na de bomaanslag. Tot 9/11 was het de grootste terreuraanval ooit op Amerikaanse bodem.
AP De noordkant van de Alfred P. Murrah Federal Building in Oklahoma City na de bomaanslag. Tot 9/11 was het de grootste terreuraanval ooit op Amerikaanse bodem.

10. Bloedbad Columbine High

Sinds 20 april 1999 staat Columbine synoniem voor de massaschietpartij van twee leerlingen van de Columbine High School in Littleton, Colorado. Het duo schoot twaalf andere studenten en een leraar dood, en verwondden 21 anderen. De daders wilden aanvankelijk een bomaanslag plegen, maar hun bommen in de cafetaria van de school ontploften niet. Beide schutters pleegden zelfmoord na een vuurgevecht met de politie.

12 Studenten reageren vol onbegrip op de massaschietpartij in hun school.
AP Studenten reageren vol onbegrip op de massaschietpartij in hun school.

11. Olieramp Deepwater Horizon

Negen jaar geleden alweer, op 20 april 2010, vond er op het BP-boorplatform Deepwater Horizon op zo’n 30 km van de kust van Louisiana een explosie plaats gevolgd door een zware brand. Elf bemanningsleden kwamen daarbij om. Het platform stond in vuur en vlam en kon niet meer worden gered. Het zonk op 22 april 2010. Het gevolg was een gigantische vlek van miljoenen liters olie op het water van de Golf van Mexico. Het lek hield wekenlang aan. De enorme vervuiling geldt als de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis.

12 Blusboten konden niet verhinderen dat het boorplatform Deepwater Horizon zonk en een enorme milieuramp veroorzaakte.
EPA Blusboten konden niet verhinderen dat het boorplatform Deepwater Horizon zonk en een enorme milieuramp veroorzaakte.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bernd Vaes

    Ja, ja, het gros van de belangrijkste rampen in die week lag in de VS. Alsof iemand daar anders over dacht!?

  • Jan Baroen

    Bij de elf vermelde rampen zijn er 10 waar er dodelijke slachtoffers te betreuren vielen, 1 waar er enkel materiële schade is en uitgerekend voor deze laatste is er nu al 1 miljard euro ter beschikking gesteld. De grote vraag die hier gesteld mag worden: wat is er belangrijker: mensenlevens of materiële schade? Het antwoord mogen jullie zelf geven.

Lees meer