Jimmy Carter in 2009.
REUTERS Jimmy Carter in 2009.

Ingreep Amerikaanse oud-president Jimmy Carter (95) succesvol verlopen

De medische ingreep waarbij de druk op de hersenen van de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter moest worden verlicht, is succesvol verlopen. Er zijn geen complicaties opgedoken. Dat zegt een woordvoerder van het Carter Center. De 95-jarige ex-president werd gisterenavond opgenomen in een ziekenhuis in Atlanta in de staat Georgia. 

 Carter leed aan bloedingen als gevolg van recente valpartijen. Hij werd in oktober ook al in het ziekenhuis opgenomen voor een breuk in het bekken. Die liep hij toen op na een val in zijn huis in Plains, zo’n 215 kilometer ten zuiden van Atlanta. Het was toen al de tweede val op een maand tijd voor Carter. Aan die eerste val hield hij enkele hechtingen boven de wenkbrauw over. Ook in mei belandde hij in het ziekenhuis, nadat hij zijn heup brak op weg naar een kalkoenenjacht. 

De Democraat zat van 1977 tot 1981 in het Witte Huis als opvolger van de Republikein Gerald Ford en was de 39e president van zijn land. Na een verkiezingsnederlaag moest hij plaatsmaken voor de Republikein Ronald Reagan. 

In 2002 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede. Na zijn mandaat als president werd hij een hevig voorvechter van de mensenrechten. In 2002 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede. Hij is de langstlevende Amerikaanse president ooit en daarmee ook de oudste nog levende ex-president, naast Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama. De vader van Bush, ex-president George H.W. Bush, overleed in november vorig jaar.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Filiep Lapeire

    De ouderdom komt nu eenmaal niet alleen, ook niet voor een ex president en het einde komt dichterbij.

Lees meer