rv

Inheemse bevolking vecht terug tegen illegale invasie Amazonewoud

In het nauw gedreven door brand, ontbossing en invasie, vecht de Xikrin-bevolking, die in het noorden van het Amazonewoud woont, terug. 

De inheemse gemeenschap heeft het heft in eigen handen genomen. Ze willen niet machteloos toekijken hoe de autoriteiten geen vin verroeren en de Braziliaanse president hun rechten probeert te ondermijnen. De Xikrin-gemeenschap heeft actie ondernomen om de houthakkers en de veeboeren, die hun land illeaal hebben bezet en hun bos in brand hebben gestoken, te verdrijven.

Gewapend met geweren en houten wapenstokken trokken groepen Xikrin-krijgers de afgelopen week door hun uitgestrekte territorium in de staat Pará. Ze hielden daarbij halt bij elke illegale woning in platgebrand gebied, verdreven de indringers en namen kettingzagen en andere werktuigen in beslag. 

Aan het einde van de 40 kilomerlange expeditie voelden de inheemse krijgers zich gesterkt. Ze marcheerden terug naar hun eigen dorp, waar hun families zich hadden verzameld. Bij hun terugkomst lieten ze beelden zien van hun ‘heroveringstocht’. 

Geen hoop 

“Waarom we ons gebied beschermen? Zodat we kunnen jagen. Zodat onze zonen en kleinzonen hier goed kunnen leven”, roept Tikiri Xikrin, een van de oudste krijgers, tijdens de ceremonie om de veilige terugkeer van de mannen te vieren. 

De bescherming van het gebied behoort volgens de wet eigenlijk tot het takenpakket van de politie. Sinds 2000 werd het inheems grondgebied officieel erkend door de regering. Buiten de duizend leden tellende Xikrin-gemeenschap, mag dus niemand anders er wonen. 

Maar de gemeenschap vreest dat de toekomst weinig hoopvol is. In juni vorig jaar baanden de eerste bezetters zich, geholpen door illegale houthakkers, een weg naar het bos. Verschillende keren hebben de Xikrin klacht ingediend bij de politie, telkens zonder gehoor. 

Minachting 

Iets meer dan een jaar later heeft de ontbossing extreme proporties aangenomen. Het woongebied van de Xikrin als voornaamste decor. Zo'n 1500 voetbalvelden aan ongerept bos werden verwoest.

Het probleem kent een lange geschiedenis, maar kent onder het bewind van de extreemrechtse Bolsonaro een dieptepunt. In de plaats van de gebieden te beschermen, spreekt hij minachtend over de inheemse volkeren. Op 27 augustus, tijdens een ontmoeting met de gouverneurs van het amazonegebied, liet hij het volgende optekenen. “Inheemse volkeren spreken onze taal niet, maar zijn er op een of andere manier toch maar in geslaagd om 14 % van ons nationaal grondgebied op te eisen. Een van de doelen is om ons te benadelen.” 

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • karin verwimp

    Als ik de centen had kregen ze van mij steekt al het nodige om van hun strijd een succes te maken.

  • Tamzin Andersen

    De inheemse volkeren hebben recht op 100% van het grondgebied. Het waren de veroveraars die 86 % van het nationaal grondgebied hebben ingepalmd en nu proberen om nóg meer gronden af te pakken van de oorspronkelijke bewoners.

Lees meer