In Myanmar werden onder andere twee journalisten van Reuters veroordeeld tot zeven jaar cel.
EPA In Myanmar werden onder andere twee journalisten van Reuters veroordeeld tot zeven jaar cel.

Internationaal Strafhof zal onderzoek voeren naar oorlogsmisdaden tegen de Rohingya in Myanmar

Het Internationaal Strafhof (ICC) gaat ook over de kwestie van de Rohingya uit Myanmar. Dat maakt onderzoek mogelijk naar de veronderstelde vervolging en deportatie van de islamitische Rohingya naar Bangladesh.

Het besluit van de rechters wijkt eigenlijk af van de grondbeginselen van het ICC. Die stellen dat er alleen misdaden kunnen worden vervolgd in landen die zijn aangesloten bij het ICC. Myanmar is dat niet. Maar buurland Bangladesh is dat wel, stellen de rechters, en een deel van de gemelde misdaden tegen de Rohingya is op het grondgebied van Bangladesh.

Het Internationaal Strafhof werd met een verdrag in 1998 opgericht. In 2002 ging het feitelijk aan het werk in Den Haag. Het is geen VN-hof en gaat vrijwel uitsluitend over misdaden in landen die meedoen. De VS, Rusland en China doen niet mee. Het is wel het eerste juridische orgaan met een permanente internationale jurisdictie ten aanzien van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Kolossale uitgaven

Het hof ligt zwaar onder vuur om dat het zich vrijwel uitsluitend op zaken in Afrika heeft geworpen. En bovendien omdat het ondanks kolossale uitgaven, slechts een handjevol beklaagden heeft gevonnist.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jos robben

    voer eerst en vooral een onderzoek naar de misdaden van de extremistische rohingya moslims

  • Tony Vandermaelen

    En waarom worden de misdaden van de Rohingya niet onderzocht? Of staan moslims boven de wet?

Lees meer