EPA

Internationale hulp voor ontvoerde meisjes breidt zich uit

De internationale hulp bij de zoektocht naar de door terroristen ontvoerde meisjes in Nigeria breidt zich uit. Na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bieden nog andere landen de regering in Abuja hulp aan, waaronder Frankrijk, China en Canada.

"De Chinese premier Li Keqiang beloofde president Goodluck Jonathan dat zijn land de Nigeriaanse autoriteiten alle bruikbare informatie, die het door satellietbeelden en van de inlichtingendiensten ontvangt, zal doorspelen." Dat heeft de Nigeriaanse regeringswoordvoerder Reuben Abati, die door de krant Vanguard vandaag werd geciteerd.

Regeringsleider Li bevindt zich sinds het weekeinde op het Afrikaans continent voor een bezoek, dat hem nog in Angola en Kenia zal brengen. Gisteren woonde hij in Abuja de opening van het Economisch Wereldforum voor Afrika bij. Volgens mediaberichten zeiden ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius en de Canadese premier Stephen Harper hulp bij de zoektocht toe.

Boko Haram
Meer dan 200 meisjes werden ruim drie weken geleden uit een kostschool in de noordelijke deelstaat Borno ontvoerd. Ondanks een intensieve zoektocht ontbreekt elk spoor van hen. De islamistische terreurgroep Boko Haram eiste de verantwoordelijkheid voor hun ontvoering op.

Groot-Brittannië
Eerder kondigde de Britse regering al aan dat het met spoed een team regeringsadviseurs naar Nigeria stuurt, in het kader van de inspanningen om de ruim 200 door Boko Haram ontvoerde schoolmeisjes te bevrijden. Het interministeriële team zal zo snel mogelijk vertrekken. De woordvoerder preciseerde de samenstelling niet, zo bevestigde hij de aanwezigheid van militair personeel niet.

De Britse adviseurs zullen hoofdzakelijk optreden in de coördinatie van operaties en advies geven aan lokale autoriteiten dan wel rechtstreeks betrokken zijn in acties op het terrein om de meisjes te redden.

De krant The Times bericht anderzijds dat ook verbindingsofficieren van de Special Air Service (SAS), met standplaats in Abuja, zullen deelnemen aan de reddingsoperatie.

Lees meer