Beeld ter illustratie - Berlijn
iStock Beeld ter illustratie - Berlijn

Internationale Vrouwendag is in Berlijn een vrije dag voor iedereen. In 26 landen is 8 maart officiële feestdag ter ere van de vrouw

Internationale Vrouwendag is dit jaar voor het eerst een officiële vrije dag voor de inwoners van Berlijn. Zowel mannen als vrouwen - in totaal vier miljoen - hoeven vandaag niet op het werk te verschijnen. 

Politica Iris Spranger nam begin dit jaar het initiatief om van Internationale Vrouwendag een officiële vrije dag te maken in Berlijn en omstreken. Ze startte een online petitie en haalde bijna 30.000 handtekeningen binnen. De kwestie gaat niet alleen vrouwen aan het hart, benadrukt Spranger in de krant Berliner Morgenpost. “Veertig procent van de handtekeningen kwam van mannen.” Het parlement van de Duitse deelstaat Berlijn stemde vervolgens eind januari voor Internationale Vrouwendag als officiële vrije dag voor alle inwoners.  

Vrouwelijk staatshoofd

Duizenden mensen kwamen er vreedzaam op straat om gelijke rechten te vragen voor vrouwen op het vlak van de politiek, economie en samenleving. De betoging concentreerde zich in de Duitse hoofdstad op de beroemde Alexanderplatz. Ook in vele andere steden waren er acties en manifestaties. Volgens een opiniepeiling van YouGov zou 54 procent van de Duitse bevolking te vinden zijn voor een officiële feestdag op Vrouwendag.

Over de hele wereld vragen organisaties op Vrouwendag naar sociale, economische, culturele en politieke gelijkberechtiging voor de vrouwen. In Duitsland werd de Vrouwendag in 1911 voor het eerst georganiseerd op aanstichten van de sociaaldemocrate Clara Zetkin.

Dit jaar zoomde de Duitse Vrouwendag in op de deelname van vrouwen aan de politiek. Justitieminster Katarina Barley (SPD) zei dat er evenveel vrouwen als mannen moeten zetelen in de parlementen. De nieuwe CDU-voorzitster Annegret Kramp-Karrenbauer zei in een bijdrage in de krant “Passauer Neue Presse” dat ze wil ijveren om meer vrouwen voor de politiek te interesseren en in haar partij ook het aantal vrouwen te doen toenemen in alle geledingen. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) zei dat er nog een hele weg moet afgelegd worden eer artikel 3 van de grondwet, dat alle mannen en vrouwen gelijk zijn, in de maatschappelijke realiteit wordt omgezet. “Daar moeten we ons voortdurend voor blijven inzetten”, aldus Merkel.

De minister van Voeding en Landbouw Julia Klöckner (CDU) pleit zelfs voor een vrouwelijk staatshoofd in Duitsland. “Het is toch heel vreemd dat we nog nooit een vrouwelijke bondspresident hebben gehad”, zei ze. “Het wordt tijd dat de normaliteit ook zijn intrede doet bij het hoogste ambt.” 

26 landen

Ook in andere landen hoeven mensen vandaag niet op hun werk te verschijnen. In 26 landen, waaronder Georgië, Angola, Noord-Korea en Cuba, is 8 maart een officiële feestdag ter ere van de vrouw. In Rusland hebben de inwoners niet alleen vrij, maar is het ook de gewoonte dat mannen een bos bloemen kopen voor de belangrijke vrouwen in hun leven.

In Spanje vinden er talrijke stakingsacties onder vrouwen plaats. Ook worden op veel plaatsen betogingen op straat gehouden. In Barcelona greep de politie hard in om een blokkade van vrouwen van een verbindingsweg te beëindigen, meldden Spaanse media.

Niet overal ter wereld worden vrouwen op dezelfde dag geëerd. Zo viert België jaarlijks op 11 november Vrouwendag en doen inwoners van Zuid-Afrika dat op 9 augustus.  

Bekijk ook:

Iraanse vrouwen doen hoofddoeken af om Internationale Vrouwendag te vieren

De klas over... Internationale Vrouwendag 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer