De Iraakse premier al-Abadi.
REUTERS De Iraakse premier al-Abadi.

Iraakse premier hervormt politiek na wekenlange protesten

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft grote hervormingen in zijn regering voorgesteld. Een van de voorgestelde maatregelen is het schrappen van de post van vicepresident, onder meer in handen van zijn voorganger, partijgenoot en rivaal Nouri al-Maliki. In het land wordt al weken geprotesteerd tegen de corruptie en de schabouwelijke openbare dienstverlening. Deze voormiddag heeft de Iraakse regering alvast de hervormingsvoorstellen goedgekeurd.

Irak heeft drie vicepresidenten, twee sjiieten en een soenniet, en drie vicepremiers, een sjiiet, een soenniet en een Koerd. Vicepresident Maliki is ook sjiiet en heeft nog altijd veel invloed in de partij Dawa. Een ander voorstel is de oprichting van een anti-corruptiecommissie.

De regering heeft de voorstellen "unaniem" goedgekeurd, klinkt het in een verklaring. Bepaalde hervormingen, waarvoor grondwetswijzigingen nodig zijn, moeten ook nog door het parlement gestemd worden.

Vrijdag kwamen opnieuw duizenden Irakezen op straat in verschillende steden, waaronder hoofdstad Bagdad. Vrijdag riep ook een gezaghebbende sjiitische geestelijke, Ali al-Sistani, Abadi op om gedurfder op te treden.

De sjiiet al-Abadi kwam vorig jaar aan de macht. De volkswoede over de staat van de politiek zou de pogingen om steun te krijgen voor de campagne tegen IS kunnen bemoeilijken. Steun verkrijgen voor die campagne is een van Abadi's prioriteiten.

Er is al lang kritiek op het Iraakse systeem om de regeringsposten te verdelen op basis van de achtergrond van de politici, omdat het ongekwalificeerde kandidaten promoveert en corruptie mogelijk maakt.

Lees meer