Iraanse niet gestenigd dankzij internationale druk

Een Iraanse vrouw die schuldig bevonden werd aan overspel, zal dan toch niet worden gestenigd. Iran zegt de controversiële straf niet te zullen uitvoeren en zwicht hiermee voor een wereldwijde campagne die het leven van de vrouw wil redden. Het is nog niet duidelijk of ze alsnog de doodstraf riskeert.

"Volgens informatie die we kregen van de bevoegde gerechtelijke autoriteiten, zal Sakineh Mohammadi Ashtiani niet worden gestenigd", liet de Iraanse ambassade in Londen in een officiële mededeling weten.

Oproep door kinderen
Hiermee lijkt Iran te zwichten voor wereldwijd protest nadat Ashtiani eerder werd veroordeeld tot dood door steniging. De kinderen van de vrouw hadden een hartverscheurende oproep in de media gelanceerd om het leven van hun moeder te sparen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague sloot zich daarbij aan: "Het is een middeleeuwse straf die geen plaats heeft in de wereld van vandaag. Indien deze executie wordt uitgevoerd, zal de hele wereld met afschuw en verontwaardiging toekijken."

Zijn Turkse ambtsgenoot Ahmet Davutoglu pleitte er bij de Iraanse overheid voor om af te zien van de geplande terechtstelling. Een grootschalige petitie, mee ondertekend door beroemdheden als Colin Firth, Emma Thompson en Robert Redford, voerde de druk op het islamitische land op. Nu lijkt de steniging van de baan, al kon de Iraanse ambassade niet bevestigen of Ashtiani een andere vorm van executie riskeert.

Zweepslagen
Volgens de islamitische wetten is overspel de enige misdaad die kan worden bestraft met steniging. Hoewel de Iraanse rechtbanken de straf nog geregeld uitspreken, zou ze in veel gevallen omgezet worden in boetes. Toch vrezen mensenrechtenorganisaties dat er meer executies plaatsvinden dan worden gerapporteerd.

Ashtiani's werd veroordeeld voor een illegale relatie met twee mannen nadat haar echtgenoot overleed. In eerste instantie werd ze veroordeeld tot 99 zweepslagen. Later werd de veroordeling verzwaard naar overspel, ook al stelde de vrouw dat haar bekentenis onder dwang was afgenomen. (hlnsydney/tw)

AP

Lees meer