Waar de tanker naartoe vaart, gaat volgens de Iraanse regering enkel de bestemmeling van de olie aan.
EPA Waar de tanker naartoe vaart, gaat volgens de Iraanse regering enkel de bestemmeling van de olie aan.

Iraanse olietanker in Middellandse Zee geeft geen bestemming meer aan

De Iraanse olietanker Adrian Darya, die wekenlang werd vastgehouden voor de kust van Gibraltar en die zich inmiddels 120 zeemijl ten westen van Kreta bevindt, geeft geen bestemming meer aan. Dat meldt Marinetraffic.com. De kapitein van het schip zegt te wachten op instructies van de rederij terwijl een woordvoerder van de Iraanse regering liet weten dat het enkel de bestemmeling van de olie aangaat.

De koers van de tanker, richting zuidoosten van de Middellandse Zee, betrok de voorbije dagen Griekenland bij het Amerikaans-Iraanse conflict rond het schip. Onder de naam Grace 1 werd het meer dan zes weken vastgehouden door Gibraltar. De beschuldiging luidde dat de tanker olie naar Syrië zou vervoeren en op die manier het Europees embargo tegen dat land zou schenden. 

Een door het Britse Sky News niet nader genoemde woordvoerder van de Iraanse regering zegt dat de olie is verkocht en dat het schip naar de bestemmeling is gestuurd. Wie die koper is, wou de woordvoerder niet kwijt.

Terrorisme

Vorige week waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken er Griekenland en landen rond de Middellandse Zee voor dat Washington zaken met de tanker zou beschouwen als steun aan terroristen. Washington wil dat het schip aan de ketting wordt gelegd.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Jawad Zarif haalde donderdag ook een dreigend vingertje boven. Volgens hem zouden landen beter twee keer nadenken alvorens ze deelnemen aan de door de VS geleide maritieme beveiligingsmissie in de Straat van Hormuz, een strategisch belangrijke scheepvaartroute in de Perzische Golf die de laatste tijd een bron van spanningen is met Iran. 

Bekijk ook: VS vragen Belgische oorlogsschepen in Straat van Hormuz.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jurgen Van der Vekens

    Niemand heeft zich te moeien waar zij hun olie aan verkopen, Amerikaanse 'president' de naam niet waardig, denkt dat iedereen hem moet volgen zonder tegenstribbelen.

  • Don Tessers

    Iran niet te vertrouwen, zal pas bestemming aangeven binnen de twaalf mijlszoñe zodat geen enkel militair schip kan ingrijpen. En reken er maar op dat deze olie naar Syrië gaat.

Lees meer