Vorige vrijdag volgde de Iraanse vergelding: de onder Britse vlag varende olietanker Stena Impero werd in de Straat van Hormuz in beslag genomen door Iran.
AFP Vorige vrijdag volgde de Iraanse vergelding: de onder Britse vlag varende olietanker Stena Impero werd in de Straat van Hormuz in beslag genomen door Iran.

Iraanse president wil tankers ruilen met Groot-Brittannië

De Iraanse president Hassan Rohani heeft voorgesteld de door Teheran in beslag genomen Britse tanker te ruilen voor de Iraanse tanker die begin deze maand aan de ketting werd gelegd in Teheran. "Wij willen geen spanningen, en als iedereen zich houdt aan de regels, dan zullen zij (de Britten, red.) van ons een geschikt antwoord verkrijgen", aldus Rohani. 

Het land is niet koppig, en is evenmin uit op een conflict in de Perzische Golf, maar Iran is ook niet van plan toe te geven aan druk en dreigementen, klonk het nog.

Een met olie geladen Iraanse tanker werd op 4 juli aan de ketting gelegd in Gibraltar, omdat het schip de Europese sancties tegen Syrië zou schenden. Vorige vrijdag volgde de Iraanse vergelding: de onder Britse vlag varende olietanker Stena Impero werd in de Straat van Hormuz in beslag genomen door Iran. Volgens Teheran had het schip de internationale voorschriften niet nageleefd en zijn gps-systeem uitgeschakeld. Bovendien zou het milieuvervuilende materialen aan boord gehad hebben. Londen had het in een reactie over "piraterij door een ander land".

De rederij van de Stena Impero heeft gisteren een eerste keer direct contact gehad met zijn bemanning. Dat deelde de rederij, het Zweedse Stena Bulk, vandaag mee. De kapitein heeft zijn werkgever ingelicht dat alle bemanningsleden in veiligheid zijn en dat er goed wordt samengewerkt met de Iraniërs aan boord. Het schip heeft 23 crewleden, uit India, Rusland, Letland en de Filipijnen.

Brexit en tankercrisis

De tankercrisis komt er op een turbulent moment voor Londen. Gisteren werd bekendgemaakt dat Boris Johnson zoals verwacht de nieuwe Britse premier wordt, en vandaag legt hij de eed af. Behalve de brexit krijgt Johnson dus ook meteen deze tankercrisis op het bord. Eerder pleitte Londen al voor een door Europese landen geleide missie die schepen in de voor de internationale handel belangrijke Straat van Hormuz moet beschermen.

Bekijk hier hoe de Britse tanker in beslag werd genomen door Iran: 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tom De Bondt

    Poets wederom poets noemen ze dat.

  • HUGO COOLSAET

    Het is overduidelijk dat uiteindelijk Trump aan de basis ligt van het conflict. Op zijn verzoek heeft de UK de tanker in beslag genomen, daarbij waren ze zo naïef om tankers onder de Britse vlag in de straat van Hormus niet extra te beschermen. Of was het uitlokking om het conflict op de spits te kunnen drijven? In elk geval dit zijn de wederdiensten aan Trump in ruil voor wat gebakken lucht inzake Brexit.

Lees meer