Heftig: oorlogsveteranen vertellen hoe het voelt om iemand te vermoorden

Voormalige soldaten die vochten in Vietnam, Kosovo, Irak en Afghanistan delen in deze video heftige verhalen over de eerste keer dat ze iemand het leven ontnamen. Sommige veteranen zijn merkbaar geëmotioneerd wanneer ze vertellen over hun ervaringen, anderen delen met sprekend gemak de details.

Deze soldaten uit verschillende generaties delen een ervaring die de meeste mensen nooit willen opdoen: ze hebben mensen gedood. Naar aanleiding van Wapenstilstand delen ze hun verhaal. Josh, een voormalig sluipschutter in Afghanistan, vertelt hoe hij mensen vermoorden zag als zijn job: "Je wil het gewoon achter de rug hebben, omdat je dan naar huis kan, terug naar je bed, een biertje drinken en masturberen", zegt de ex-militair. Een andere veteraan, Lance, die vocht in Kosovo, herinnert zich zijn eerste slachtoffer nog: "We zaten in een hinderlaag. Er lag een geweer op de grond. Ik raapte het op en liep naar het vuurgevecht", vertelt Lance, die later vernam dat hij als enige de hinderlaag had overleefd.

Lonnie, een Vietnamveteraan, vertelt hoe hij enkel een silhouet zag toen hij zijn eerste slachtoffer neerschoot. "Het zijn geen echte mensen, het zijn gewoon doelwitten", vertelt hij geëmotioneerd. "Het kon me niet schelen wie hij was, ik probeerde zelf in leven te blijven."

Ook Qassim, die vocht als infanterist in de Irakoorlog, herinnert zich zijn eerste slachtoffer levendig. "Hij zei me dat ik hem mocht afmaken. Hij wou niet meer leven, dus doodde ik hem."

Dan, die deel uitmaakte van de infanterie in Vietnam, vergelijkt de oorlog met de hel. "Als er een hel is, dan ruikt ze waarschijnlijk zoals de oorlog. De geur dringt door tot jou en laat je niet los. Het is verschrikkelijk." Volgens Jonathan, die ook vocht in Irak, voelt iemand doden als uit je lichaam treden. "Je kijkt neer op de situatie."

4 Lonnie
YouTube Lonnie
4 Qassim
YouTube Qassim

"De oorlog was fantastisch"

Wanneer ze gevraagd wordt naar hun mening over het doden van mensen, lopen de meningen uiteen. Dan stelt zich vragen bij de ethiek van een oorlog, terwijl Josh "elke seconde van de oorlog mist". "De oorlog was fantastisch", aldus Josh. "Het is zo primaal en diep. Het voelde alsof mijn voorouders in mij zaten."

Josh sluit af met een vreselijk verhaal over hoe hij een vrouw neerschoot, ook al was dat tegen hun code. "We waren in Sarobi (Afghanistan). We hadden enkele mannen neergeschoten die een groot machinegeweer vasthielden. Een vrouw kwam buiten en raapte het geweer op, dus schoten we."

4 Josh
YouTube Josh
4 Dan
YouTube Dan

Lees meer