2 Zondagavond kwamen heel wat mensen in Irak op straat om hun steun te betuigen aan de hervormingsplannen van premier Haider al-Abadi.
AP Zondagavond kwamen heel wat mensen in Irak op straat om hun steun te betuigen aan de hervormingsplannen van premier Haider al-Abadi.

Iraakse parlement stemt in met hervormingen die einde moeten maken aan corruptie

Het Iraakse parlement heeft vandaag unaniem ingestemd met hervormingen die een eind moeten maken aan corruptie en onnodige overheidsuitgaven. Ook worden overheidsposities geschrapt, waaronder die van de derde vicepresident en derde vicepremier. Het regeringsbeleid van premier Haider al-Abadi werd zonder debat aangenomen.

Irak wordt geregeerd door zoveel leiders vanwege de verschillende etnische groepen in het land. Er zijn daarom één soennitische en twee sjiitische vicepresidenten en één soennitische, één sjiitische en één Koerdische vicepremier. De dubbele functieposities worden veel bekritiseerd, omdat het corruptie in de hand zou werken en ongekwalificeerde kandidaten zou opleveren, schrijft de BBC.

Naast het opheffen van dubbele functies wil de regering ook bepaalde overheidsposities opvullen met mensen die onafhankelijk zijn in de politiek en krijgen ambtenaren geen bonussen meer. Daarbij krijgt premier Abadi meer macht. Hij mag nu gouverneurs en hoofden van provinciale en lokale raden ontslaan. De belangrijkste geestelijk leider van Irak, groot-ayatollah Ali al-Sistani, heeft de hervormingen goedgekeurd.

De plannen moeten de nationale eenheid in Irak vergroten. De laatste tijd is er veel kritiek op de regering. Enkele redenen zijn corruptie en de onbetrouwbare elektriciteitsvoorziening in het land. Irakezen hebben door de slechte voorzieningen soms maar een paar uur per dag stroom. Duizenden mensen gingen de straten van de hoofdstad Bagdad en andere steden op om de druk om te hervormen op te voeren.

2 Premier Haider al-Abadi tijdens de voorstelling van de maatregelen zondag. In het land werd al weken geprotesteerd tegen de corruptie en de schabouwelijke openbare dienstverlening.
AFP Premier Haider al-Abadi tijdens de voorstelling van de maatregelen zondag. In het land werd al weken geprotesteerd tegen de corruptie en de schabouwelijke openbare dienstverlening.

Lees meer