Irak gaat hoogste gebouw ter wereld bouwen

'De Bruid' moet met 963 meter (*slik*) de hoogste wolkenkrabber ter wereld worden. Irak wil een gebouw bouwen dat andere wolkenkrabbers zoals de Burj Khalifa in Dubai ('slechts' 830 meter) in de schaduw zet. 'De Bruid' zal 241 verdiepingen hebben en zou volledig zelfbedruipend zijn. De 'verticale stad' zou met zonne-energie haar eigen elektriciteit opwekken.

De Irakese provincie Basra in het zuiden van het land is rijk aan oliereserves en is een van de snelst groeiende zakencentra ter wereld. Ook de grootste haven van Irak is er gesitueerd. Geld genoeg dus om megalomaan project op poten te zetten. Bovendien is Basra gespaard gebleven van de politieke en religieuze spanningen in het land.

Architectenbureau AMBS Architects wil met 'De Bruid' een gebouw ontwerpen dat breekt met de traditie van de huidige wolkenkrabbers. "In tegenstelling tot de conventionele wolkenkrabber, zal De Bruid een plek zijn voor iedereen en niet enkel voor wie er woont of werkt", zegt Marcos De Andres van AMBS. "Hoge gebouwen worden nu beschouwd als een vreemd object dat is losgekoppeld van de stad. De Bruid daarentegen is een stad op zich, zowel verticaal als horizontaal."

Mogelijk verliest Irak het record van land met het hoogste gebouw ter wereld al in 2019 aan Saoedi-Arabië, dat aan de Kingdom Tower werkt. Die toren zal hoger zijn dan de Burj, maar de exacte afmetingen worden geheimgehouden.

Lees meer