2 Een Iraakse man rouwt bij de kisten van Iraakse soldaten die omkwamen bij een zelfmoordaanslag door IS-strijders.
EPA Een Iraakse man rouwt bij de kisten van Iraakse soldaten die omkwamen bij een zelfmoordaanslag door IS-strijders.

Oud-generaal Petraeus: "VS zijn het gevecht tegen IS in Irak aan het verliezen"

De Amerikaanse oud-generaal en voormalig CIA-baas David Petraeus heeft in een interview met tv-zender CBS gezegd dat de VS de strijd tegen IS in Irak wellicht aan het verliezen zijn. Volgens hem is het echter nog mogelijk om het tij te keren.

"Dit zijn gevechten waar je, wanneer je niet aan het winnen bent, waarschijnlijk aan het verliezen bent omdat de tijd tegen je is", zo antwoordde Petraeus op de vraag van nieuwsanker Charlie Rose of de VS aan de winnende hand zijn in Irak. "Dat is nu aantoonbaar in Irak. We zullen het tijd keren. We zullen opnieuw winnen in Irak."

Petraeus was verscheidene jaren de commandant van de Amerikaanse troepen in Irak. Hij was ook de man die in 2007 achter de massale troepenstijging zat die het geweld in het land aanzienlijk deed dalen. "Ik denk dat Irak zeker aangepakt kan worden. Ik denk dat het intact kan blijven. We zouden vooral meer moeten doen in Syrië."

Petraeus zei ook nog dat de strijd in Irak een voortzetting is van de oorlog die toenmalig president George W. Bush in 2003 is begonnen.

2 David Petraeus.
AFP David Petraeus.

Lees meer