Archiefbeeld van leden van de Kataib Hezbollah in Syrië.
EPA Archiefbeeld van leden van de Kataib Hezbollah in Syrië.

Verenigde Staten voeren luchtaanvallen op milities in Syrië en Irak uit

Door luchtaanvallen van de VS op milities van de sjiitische Kataib Hezbollah in Irak en Syrië zijn diverse strijders om het leven gekomen. De aanvallen werden waarschijnlijk uitgevoerd met drones.

De aanvallen komen kort nadat de VS een onderzoek waren begonnen naar betrokkenheid van de milities bij een raketaanval op een basis in Irak waardoor een Amerikaanse burgercontractant omkwam en diverse anderen gewond raakten. Amerika beschuldigt de milities van het uitvoeren van de raketaanval met meer dan dertig projectielen vrijdag.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie verklaarde zondag “defensieve aanvallen” te hebben uitgevoerd in Irak en Syrië tegen de door Iran gesteunde milities. De aanvallen waren een reactie “op herhaaldelijke Kataib Hezbollah-aanvallen” op bases in Irak.

De drones vielen de milities op drie plaatsen in Iran en twee in Syrië aan. Het ging om wapendepots en commandocentra. Hoeveel slachtoffers er precies zijn is niet duidelijk. Volgens het Irakese leger kwamen bij drie aanvallen in Irak vier strijders om het leven en vielen dertig gewonden.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer