8
ap

Wie is Abu Bakr al-Baghdadi, de onzichtbare kalief?

Over IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, die volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is overleden, is bijzonder weinig bekend. De man staat niet voor niets bekend als de onzichtbare kalief.

De geheimzinnige leider van een van de meest gevreesde terreurorganisaties in de geschiedenis is zelfs nog maar één keer ooit in de wereldwijde openbaarheid verschenen. Hij trok op 4 juli 2014 de aandacht van de wereld toen hij in de historische Iraakse al-Nuri-moskee gelovigen toespraak vanuit de preekstoel: Hij verklaarde er zichzelf tot kalief, zeg maar de religieuze chef van het kalifaat dat terreurgroep IS eerder al had uitgeroepen in Irak en Syrië. Volgens Al-Baghdadi stamde hij af van de familie van de profeet Mohamed, die in de zesde en zevende eeuw leefde.

De beelden die die dag gemaakt werden in de moskee, verspreidden zich al snel over de wereld, aangezien het enkele van de weinige foto's van 'Kalief Ibrahim' - zo noemt Al-Baghdadi zichzelf - zijn. De nieuwe kalief riep aanhangers op naar zijn gebied af te reizen. Duizenden vrijwilligers gaven daar gehoor aan en sloten zich aan bij de soennitische jihadisten.

8
afp

Masker

Al-Baghdadi zou er als een van de meest gezochte terroristenleiders van de wereld alles aan gedaan hebben om niet gepakt te worden. Hij zou zelfs tijdens bijeenkomsten met zijn commandanten een masker hebben gedragen om onherkenbaar te blijven. Communiceren deed hij enkel met (audio)boodschappen die via die commandanten werden verspreid.

De echte naam van de gevreesde terroristenleider is Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri. Hij groeide op in Samarra, ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. De in 1971 geboren Iraakse extremist had naar verluidt meerdere salafistische predikers in zijn familie.

Baghdadi studeerde islamitische wetgeving in de hoofdstad waar hij zichzelf naar heeft vernoemd. Hoe de jonge geestelijke zich ontpopte tot gewelddadig jihadist is onduidelijk. Feit is dat hij na de Amerikaanse inval in Irak in 2003 een tijd gevangen heeft gezeten in het Amerikaanse Camp Bucca. Hij kwam in 2004 vrij omdat hij niet belangrijk werd geacht. De Amerikanen zagen in hem meer een oproerkraaier dan een militaire bedreiging. Van die periode dateert zijn andere bekende foto.

8
afp
8
afp

Al-Qaeda

De Irakees trad in 2010 op de voorgrond als leider van het terroristische al-Qaeda in Irak, of wat daar nog van overbleef. Hij splitste zich later af van al-Qaeda en ging met zijn organisatie verder als Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL, ook vaak ISIS en Daesh genoemd). De Levant verwijst naar de oude naam voor het gebied aan de oostkust van de Middellandse Zee, dat onder andere Syrië, Israël, Jordanië en Libanon beslaat. De terreurgroep, later omgedoopt tot Islamitische Staat, zwaaide op het hoogtepunt van zijn macht de scepter over gebieden in Syrië en Irak waar miljoenen mensen woonden.

Al-Baghdadi staat als een van de meest gezochte mensen op aarde al enkele jaren op de Amerikaanse most wanted-lijst met een prijs van 25 miljoen dollar op zijn hoofd. Nooit slaagde echter iemand erin zijn schuilplaats te achterhalen dankzij een uitgekiend kat-en-muisspelletje dat hij speelde met de Amerikanen, Irakezen en Russen. Pas in mei zouden die erachter gekomen zijn dat Al-Baghadi de Iraakse stad Mosoel, die door Iraakse troepen belegerd werd, had verlaten en naar het platteland in het oosten van Syrië was gevlucht.

Zelfs daar zou hij zichzelf niet veilig hebben gewaand en meermaals per dag van locatie zijn veranderd. De aansturing van zijn organisatie zou via verschillende koeriers verlopen zijn, die allemaal andere informatie kregen. Op die manier vermeed Al-Baghdadi dat hij afhankelijk was van een enkele commandant, een tactiek die Osama Bin Laden fataal werd.

8
afp

Mosoel

De terroristenleider is meerdere keren doodverklaard, onder meer door Rusland en Iran. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt vandaag echter over "bevestigde informatie" te beschikken over de dood van Baghdadi, wiens soennitische rijk inmiddels aan alle kanten wordt bedreigd door vijanden.

Zo is het voormalige IS-bolwerk Mosoel sinds dit weekend weer in handen van Iraakse veiligheidstroepen. De al-Nuri-moskee is opgeblazen door jihadisten, die het historische bouwwerk vermoedelijk niet in handen van hun vijanden wilden laten vallen. Aan het westen gelieerde opstandelingen belegeren ondertussen de officieuze IS-hoofdstad Raqqa in Syrië. In die buurt zou Al-Baghdadi ook zijn omgekomen bij een Russisch bombardement.

8
afp
8
afp
8
afp

Lees meer