Foto ter illustratie. Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde oefenen in speedboten.
AFP Foto ter illustratie. Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde oefenen in speedboten.

Iran: “Buitenlandse tanker geënterd die olie smokkelde”

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft woensdag een olietanker geënterd in de Straat van Hormuz. Het schip zou “olie smokkelen naar enkele Arabische staten”, aldus een mededeling op de staatstelevisie van het land. Het gaat om het derde schip dat Iran in een maand tijd in beslag neemt.

Het zou gaan om een Iraaks schip. Dat meldden Iraanse media. Het schip vervoert 700.000 liter olie en heeft een crew van zeven mensen. Zij werden opgepakt. De brandstof aan boord zou volgens Iran de Arabische Golfstaten worden binnengesmokkeld. 

In de Straat van Hormuz zijn de laatste weken meerdere incidenten met tankers geweest. Eerder liet Londen de Iraanse supertanker Grace 1 aan de ketting leggen in Gibraltar omdat de tanker olie aan boord zou hebben voor Syrië. Daarmee worden de Europese sancties tegen Syrië geschonden, maar Teheran ontkent de sancties overtreden te hebben. Kort daarop kwam het Iraanse antwoord: toen werden de Stena Impero, een tanker die vaart onder Britse vlag, en de onder Panamese vlag varende MT Riah in beslag genomen in de Straat van Hormuz.

De Britse regering heeft al besloten om schepen die onder Britse vlag varen te beschermen in de zee bij Iran. De Verenigde Staten willen een internationale coalitie op poten zetten om de vrijheid van scheepvaart in de Golfregio te garanderen. Zowat een derde van de ruwe olie die over zee vervoerd wordt, passeert door het gebied. Maar de laatste weken is de regio - en dan vooral de strategisch belangrijke Straat van Hormuz - het toneel van internationale spanningen met de VS, Iran en Groot-Brittannië in een hoofdrol.

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Van der Vloedt

    Leuke families aldaar...broers van (regionale) dictators smokkelen en verhandelen ruwe olie maar niemand weet nog onder welke (religieuze / staats) vlag feitelijk verscheept en gedeald wordt.(tenzij de inlichtingen diensten het ons duiden en wijsmaken)

  • eric vlemmix

    Waarom sancties tegen Iran? Welke zouden beter sancties doen tegen de verenigden stalen van Amerika. Uiteindelijk hebben zij ook atoombommen en ook al gebruikt. Zij zoeken overal problemen op de aardbol. Weg met die bende amerikanen ( lees criminelen voor bankiers zoals de rothchilds)

Lees meer