De aanval van gisteren viseerde twee installaties van de staatsoliereus in de oostelijke provincie Bugya. Het ging om de installaties van Abqaiq en Khurais. Het was de grootste aanval op de olie-infrastructuur van Saudi-Arabië tijdens het huidige conflict in Jemen.
AP De aanval van gisteren viseerde twee installaties van de staatsoliereus in de oostelijke provincie Bugya. Het ging om de installaties van Abqaiq en Khurais. Het was de grootste aanval op de olie-infrastructuur van Saudi-Arabië tijdens het huidige conflict in Jemen.

Iran en Irak ontkennen betrokkenheid bij droneaanval op Saudische olie-installaties

Iran weerlegt de beschuldigingen van de Verenigde Staten dat het verantwoordelijk is voor de droneaanval op twee belangrijke olie-installaties van het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco. "Deze willekeurige beschuldigingen zijn onbegrijpelijk en krankzinnig", aldus de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De aanval van gisteren viseerde twee installaties van de staatsoliereus in de oostelijke provincie Bugya. Het ging om de installaties van Abqaiq en Khurais. Het was de grootste aanval op de olie-infrastructuur van Saudi-Arabië tijdens het huidige conflict in Jemen. 

Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van het land, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land.

Later die dag eisten Jemenitische Houthi-rebellen, die banden hebben met Iran, de aanvallen op. Maar volgens de VS zitten niet de Houthi-rebellen maar Iran achter de aanval. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pomeo noemde het "een ongekende aanval op de energievoorziening van de wereld". Ook president Trump wees met een beschuldigende vinger naar Teheran. "De Verenigde Staten veroordelen de aanval van vandaag tegen belangrijke energie-infrastructuren. Gewelddadige acties tegen burgerzones en belangrijke infrastructuur voor de wereldeconomie verergeren de conflicten en het wantrouwen enkel", aldus het Witte Huis.

Iran weerlegt nu alle beschuldigingen. "Deze opmerkingen zijn bedoeld om de reputatie van Iran te ondermijnen", luidt het.

Ook Irak ontkent dat het verantwoordelijk is voor de droneaanval op twee belangrijke olie-installaties van het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco.

Sommige media suggereerden dat de raketten ook vanop Iraakse bodem konden afgevuurd zijn. Irak, een buurland van Iran waar veel milities actief zijn, zit volgens waarnemers gevangen tussen twee grootmachten, Iran en de VS. Saoedi-Arabië is de grote bondgenoot van Washington en de relaties tussen Ryad en Bagdad zijn sinds kort aan het verbeteren. “Irak is grondwettelijk verplicht om aanvallen tegen bondgenoten vanop ons grondgebied te verhinderen”, luidt de reactie van Bagdad zondagmiddag. 

Productie tijdelijk stilgelegd 

Na de droneaanval legde Saudi Aramco de productie tijdelijk stilgelegd. Ongeveer de helft van de productie is gestopt, wat neerkomt op 5,7 miljoen vaten ruwe olie.

De Saudi-Arabische effectenbeurs van Ryad verloor zondagochtend bij opening 3 procent. In de eerste paar minuten van de opening van de aandelenmarkt daalde de energiesector met 4,7 procent en verloren de bank- en telecommunicatiesector elk 3 procent.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jean petermans

    Volgens bepaalde "experts" zou het ook kunnen dat houti-rebellen als een " vijfde kolonne" binnen Saudi-Arabië zelf de aanslagen gedaan zouden kunnen hebben. Veel " zou" dus.

  • Anita Wellens

    Wie haalt hier voordeel uit ? S.A & Israel.

Lees meer