President Hassan Rouhani (midden) en Buitenlandminister Mohamed Javad Zarif.
afp President Hassan Rouhani (midden) en Buitenlandminister Mohamed Javad Zarif.

Iran verviervoudigt uraniumproductie en noemt dreigementen van Trump zinloos

Iran heeft zijn uraniumproductie in de atoomcentrale van Natan in het centrum van het land verviervoudigd. Dat zegt de woordvoerder van de Iraanse atoomorganisatie, Behrus Kamalwandi, vandaag volgens het semi-officiële persbureau Isna. Volgens het nucleair akkoord van Wenen uit 2015 mag Iran slechts 300 kilogram tot 3,67 procent verrijkt uranium in het land houden. De rest moet naar een ander land verscheept of verkocht worden.

Na het zich gedeeltelijk terugtrekken uit het internationale atoomakkoord voelt Iran zich niet meer gebonden aan de beperkingen die erin werden opgelegd aan Teheran. Bovendien wil Iran zijn uranium onbeperkt verrijken, als het akkoord tegen juli niet is omgezet in een bindend verdrag en als de VS voortgaan met Iran te isoleren via economische sancties.

Volgens Kamalwandi zal Teheran de 3,67 pct uit het atoomakkoord niet langer respecteren en binnen de vier dagen zijn voorraad van verrijkt uranium met 20 procent verhogen. 

“Dreigementen hebben geen zin”

Gisteren had de Amerikaanse president Donald Trump Iran nog bedreigd. “Als Iran wil ten strijde trekken, dan is dat het officiële einde van Iran. Bedreig de Verenigde Staten nooit opnieuw”, schreef hij op Twitter. Iran noemt de dreigementen zinloos. "Trump hoopt te bereiken wat Alexander (de Grote) en Dzjengis (Kahn) en andere aanvallers van Iran niet hebben bereikt", tweette Buitenlandminister Mohamed Javad Zarif vandaag.

"Iran is er nog steeds en van de aanvallers is er geen spoor meer", vervolgde de minister. Economisch terrorisme en genocideplannen zullen niet, zoals Trump denkt, het einde van Iran betekenen, aldus de chef van de Iraanse diplomatie. “Bedreig een Iraniër nooit, probeer hem eens met respect te benaderen... dat werkt”, zei de Iraanse minister nog.

16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erwin Van Loock

    Ik heb genoeg ervaring met de regio; zoals men hierboven kan lezen, als je respect toont, krijg je het ook. Trump is de aanstoker in dit verhaal

  • MICHELINE GEVERS

    Binnen de kortste keren heeft Iran ook zijn atoombom, die er nog niet zou geweest zijn, had Trump het akkoord gerespecteerd. Nu is het te laat en komt er een atoom macht bij. Dank U Trump.

Lees meer