Volgens Rohani (R) is er voor Trump (L) geen enkele president geweest die zo ingaat tegen het internationaal recht en de internationale conventies.
epa Volgens Rohani (R) is er voor Trump (L) geen enkele president geweest die zo ingaat tegen het internationaal recht en de internationale conventies.

Iran zal "met trots" de economische sancties omzeilen die VS opleggen

Iran gaat de nieuwe Amerikaanse sancties die vandaag ingaan "met trots omzeilen". Dat zei de Iraanse president Hassan Rohani in een toespraak. De sancties zijn vooral gericht tegen de olie- en financiële industrie. 

"Ik kondig aan dat we trots jullie illegale en oneerlijke sancties gaan omzeilen, aangezien ze ingaan tegen het internationaal recht", aldus Rohani in een televisietoespraak. 

Amerikaans president Donald Trump kondigde vorige week aan dat hij de sancties tegen Iran, die eerder werden opgeheven in het kader van het nucleair akkoord met Iran uit 2015, opnieuw invoert. In mei van dit jaar kondigde Trump aan dat de VS zich terugtrokken uit het volgens hem slechte akkoord, dat werd gesloten tussen Iran, de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en de Europese Unie. 

Intimidatie

"We bevinden ons in een situatie van economische oorlog en we worden geconfronteerd met de macht van intimidatie. Ik denk niet dat er in het Witte Huis ooit al iemand is geweest die zo ingaat tegen het internationaal recht en de internationale conventies", zei Rohani nog.

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frans Peeters

    Een akkoord goedgekeurd en getekend door alle landen gaat Trump nu eenzijdig verbreken met verpletterende dwang aan alle landen die durven Iraanse olie of goederen verhandelen. VS meet zich dictatoraanse trekjes aan

  • Karel Tichmann

    China en India kopen nu geen olie uit Iran, Trump is de machtigste man ter wereld. (Zonder enige twijfel)

Lees meer