Op nieuwe videobeelden is te zien hoe twee raketten op het vliegtuig inslaan. De beelden zijn door The New York Times geverifieerd.
The New York Times Op nieuwe videobeelden is te zien hoe twee raketten op het vliegtuig inslaan. De beelden zijn door The New York Times geverifieerd.

“Nieuwe video toont dat twee raketten vliegtuig raakten”

Op nieuw gepubliceerde videobeelden is te zien dat het passagiersvliegtuig van een Oekraïense luchtvaartmaatschappij vorige week in Iran door twee raketten is geraakt. Een Iraniër plaatste de video vandaag op YouTube, meldt The New York Times. Op eerdere beelden was de impact van de eerste raket al te zien. Iran heeft toegegeven het vliegtuig per ongeluk met een raket te hebben neergeschoten. Daarbij kwamen alle 176 inzittenden om het leven.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De beelden maken volgens de Amerikaanse krant duidelijk wat er is gebeurd met het vliegtuig voordat het neerstortte. Dat gebeurde niet direct, want de piloten probeerden nog terug te vliegen naar het vliegveld van Teheran waar het kort daarvoor was opgestegen.

De beelden werden gefilmd door een bewakingscamera en tonen het traject van een helder object. Na ongeveer 20 seconden volgt een ontploffing. Een tweede helder object wordt tien seconden later vanaf dezelfde plaats en in dezelfde richting gelanceerd en explodeert na tien seconden. Eén minuut later is hoog in de lucht een vuurbal te zien.

Geverifieerde beelden

Volgens de New York Times gaat het in de filmpjes om twee raketten en om de Boeing van de Oekraïense luchtvaartmaatschappij International Airlines, die kort na het opstijgen neerstortte. Bij de ramp kwamen 176 mensen om het leven. De krant meldt dat de beelden werden “geverifieerd”. Ze verklaren waarom “de transponder van het vliegtuig enkele seconden voor het toestel door een tweede raket werd geraakt stopte met werken”, luidt het.

De beelden werden gemaakt met een camera die op het dak van een gebouw nabij het dorp Bid Kaneh, op ongeveer 6 kilometer van een Iraanse legerbasis, stond, aldus nog de krant.

(Dit bericht wordt aangevuld met de laatste ontwikkelingen)

Lees meer