3 Een Iraanse vlag bovenop de Adrian Darya olietanker voor de kust van Gibraltar.
AFP Een Iraanse vlag bovenop de Adrian Darya olietanker voor de kust van Gibraltar.

Iraanse olietanker vertrokken uit Gibraltar

De Iraanse olietanker die ruim zes weken in Gibraltar aan de ketting lag en de aanleiding was voor een diplomatieke rel tussen Londen en Teheran, heeft gisterenavond laat het Britse gebied verlaten. Dat heeft de openbare zender Gibraltar Broadcasting Corporation (GBC) gemeld.

Op videobeelden is inderdaad te zien dat de Adrian Darya 1, voorheen de Grace 1, wegvaart. Via de website marinetraffic.com kan worden afgeleid dat het vaartuig rond tien uur 's avonds Belgische tijd in beweging kwam en rond middernacht op snelheid raakte.

Gibraltar legde de olietanker op 4 juli met behulp van Britse troepen aan de ketting op verdenking van transport van olie naar Syrië, wat in strijd zou zijn met de Europese sancties tegen Syrië. De tanker kreeg donderdag de toestemming om te vertrekken, nadat Teheran had verzekerd dat de 2,1 miljoen vaten olie niet aan Syrië zouden worden geleverd.

lees verder onder de foto:

3 De Adrian Aryra 1 vaart weg uit de territoriale wateren van Gibraltar.
AP De Adrian Aryra 1 vaart weg uit de territoriale wateren van Gibraltar.

“Verbod om bepaalde Amerikaanse wetten toe te passen”

Ondertussen vroegen de VS aan Gibraltar de olietanker tegen te houden, en het Amerikaanse ministerie van Justitie schreef een bevel voor een inbeslagname uit op basis van de Amerikaanse sancties tegen Iran. De Europese reglementering "verbiedt specifiek bepaalde Amerikaanse wetten toe te passen", waaronder die van de sancties tegen Iran, zo staat echter in de mededeling van de Gibraltarese autoriteiten.

Het schip, dat onder Panamese vlag voer, kreeg een nieuwe naam, Adrian Darya, voor de voortzetting van zijn reis onder Iraanse vlag.

3 Een crewlid checkt de naam van de tanker, Adrian Darya, die voorheen bekend was als de Grace 1.
AFP Een crewlid checkt de naam van de tanker, Adrian Darya, die voorheen bekend was als de Grace 1.

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Don Tessers

    Dus volgens de logica weigert Europa mee te werken met opgelegde sancties aan Iran. Nu is het duidelijk.

  • Valentino Fabionara

    Super van Gibraltar

Lees meer