4 De Iraanse ayatollah Ali Khamenei nam het vrijdag tijdens een televisietoespraak op voor de Palestijnen.
AP De Iraanse ayatollah Ali Khamenei nam het vrijdag tijdens een televisietoespraak op voor de Palestijnen.

Iran: “Palestina bevrijden is islamitische plicht”

Het is de "islamitische plicht" om te vechten voor de bevrijding van Palestina. Dat zei de Iraanse ayatollah Ali Khamenei vrijdag in een televisietoespraak. Daarmee deelt hij een nieuwe sneer uit naar aartsvijand Israël, dat al decennia een deel van Palestina in handen heeft.

"Het doel van deze strijd is de bevrijding van het hele Palestijnse land", zei Khamenei in een televisietoespraak. Vlak voor die speech werd Iran door Israël beschuldigd van meerdere cyberaanvallen op donderdag. Zo'n duizend Israëlische websites werden toen gehackt.

Ook de Verenigde Staten, een trouwe bondgenoot van Israël, kregen ervan langs. "Het beleid om de aanwezigheid van het zionisme in de regio te normaliseren is een van de belangrijkste beleidslijnen van de VS ", zei Khamenei. Daarom moet volgens hem "iedereen de hand van de Palestijnse strijder vullen en de rug rechten".

Intussen heeft de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz (centristische alliantie Blauw-Wit) gewaarschuwd “Israël niet te testen”.  

De vijandigheid tussen Israël en Iran is bovendien niets nieuws. Al sinds de anti-westerse ayatollah Ruhollah Khomeini aan de macht kwam in 1979, staat de relatie onder druk. Onder meer in 2005 merkte de voormalige Iraanse premier Mahmoud Ahmadinejad op dat Israël wat hem betreft van de kaart geveegd zou moeten worden.

Al-Qudsdag

Israël viert vrijdag, 22 mei, Jeruzalemdag. Dan wordt gevierd dat Oost-Jeruzalem in 1967 in Israëlische handen viel. Iran viert dit jaar op hetzelfde moment Al-Qudsdag - Al-Quds is de Arabische naam voor Jeruzalem. Die protestdag staat in het teken van het verzet tegen Israël en het zionisme en is daarnaast een steunbetuiging aan Palestina. 

4 Een Iraanse man houdt op Al-Qudsdag een poster vast waarop de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Amerikaanse president Donald Trump en de Saoedische koning Salman afgebeeld staan.
AFP Een Iraanse man houdt op Al-Qudsdag een poster vast waarop de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Amerikaanse president Donald Trump en de Saoedische koning Salman afgebeeld staan.
4 Palestijnse vlaggen op Al-Qudsdag in de straten van de Irakese hoofdstad Bagdad.
AFP Palestijnse vlaggen op Al-Qudsdag in de straten van de Irakese hoofdstad Bagdad.
4 Ook in Pakistan komen inwoners de straat op voor Al-Qudsdag.
AFP Ook in Pakistan komen inwoners de straat op voor Al-Qudsdag.

Lees meer