AP

Minder religieuzen dan vrouwen in nieuw Iraans parlement

Voor het eerst sinds het ontstaan van de islamitische republiek in Iran in 1979 telt het parlement meer vrouwen dan religieuzen. Zeventien van de 290 zetels in het parlement worden bezet door vrouwen, de religieuzen nemen zestien zetels in, zo berichten Iraanse media.

In het uitgaande parlement zetelden 27 religieuzen en negen vrouwen, die allen tot de conservatieve stroming behoorden. Het nieuwe parlement, dat op 26 februari en 29 april werd verkozen, telt 17 vrouwen, onder wie 15 hervormingsgezinden en gematigden. Het hadden er zelfs 18 kunnen zijn, ware het niet dat de verkiezing van een hervormingsgezinde kandidate in Ispahan ongeldig wed verklaard. Het gaat niettemin om het grootste aantal vrouwen sinds 1979.

In de eerste twee parlementen na de Iraanse revolutie waren de religieuzen nog zeer invloedrijk: ze bezetten meer dan de helft van de zetels. Nu is hun aanwezigheid sterk geslonken en bovendien zijn er geen vooraanstaande figuren meer bij. Zowel president Hassan Rohani als de oud-presidenten Akbar Hachemi Rafsandjani en Mohammad Khatami waren ooit parlementslid.

Hun aanwezigheid in het parlement mag dan wel gedaald zijn, religieuzen bezetten nog steeds sleutelposten in de belangrijkste instellingen van het regime. Rohani natuurlijk, maar de religieuzen controleren ook nog steeds de Raad van Hoeders van de grondwet, een uit religieuzen en rechtsgeleerden samengestelde instelling die een sleutelrol speelt in de Iraanse politiek.

Lees meer