Saudische koning: “Internationale gemeenschap moet Iran stoppen”

De Saudische koning Salman heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om de "vernietigende" activiteiten van zijn aartsrivaal Iran te stoppen. De politiek van Iran bedreigt de stabiliteit van de regio en de internationale scheepvaart, verklaarde Salman gisterenavond bij de start van het spoedoverleg van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) in Mekka.

Salman beschuldigde Iran ervan terrorisme te ondersteunen en zijn invloed te vergroten. Hij verklaarde dat Saudi-Arabië altijd zijn hand heeft uitgereikt om tot vrede te komen. De koning nam zelf het initiatief een spoedvergadering te houden over de recente aanvallen in de Golfstaten. 

Zo werden enkele weken geleden vier commerciële schepen gesaboteerd voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten en werden twee grote oliepijpleidingen in de Saoedische provincie Riyad aangevallen door drones.

Zowel Saudi-Arabië als de Verenigde Staten heeft de afgelopen weken hun toon tegenover Iran verscherpt en hun bezorgdheid over de oplopende spanningen geuit. 

“Niet uit op oorlog”

De Saudische minister voor Buitenlandse Zaken Adel al-Dschubair verklaarde voor de start van de top in de krant Al-Sharq al-Awsat dat het de bedoeling is om de Iraanse politiek in de regio te veroordelen. Aan de BBC zei hij dan weer dat Saudi-Arabië niet uit is op een oorlog met Iran, maar dat het land moet intomen om opnieuw tot een normale situatie te komen.

De GCC bestaat uit zes staten van het Arabische schiereiland, terwijl de Arabische Liga meer dan twintig leden van de regio telt. De twee organisaties worden door Saudi-Arabië gedomineerd.

Meteen na het overleg van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten staat een vergadering met de Arabische Liga gepland, waar ook over Iran gesproken zal worden. 

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • dirk belis

    Neen! Wij willen dit niet!.wederom een groots opgezet spelletje om Iran hun olie te stelen zoals in Irak,wat eveneens een grote! leugen was.

  • Daan Roos

    Zullen alleen tussenkomen als Saudi-Arabië geen wapens meer koopt van de "internationale gemeenschap".

Lees meer