De naam van de Iraanse olietanker tanker Grace 1 is verwijderd van de boeg.
REUTERS De naam van de Iraanse olietanker tanker Grace 1 is verwijderd van de boeg.

VS eisen inbeslagname Iraanse olietanker Grace 1

De Verenigde Staten hebben een bevel tot inbeslagname uitgevaardigd voor de Iraanse olietanker Grace 1, een dag nadat de autoriteiten van Gibraltar het schip hadden vrijgelaten.

Op 4 juli werd de Grace 1 in beslag genomen door de autoriteiten van Gibraltar en de Britse marine. Dat veroorzaakte een diplomatieke crisis tussen Londen en Teheran. Iran legde als represaille drie andere olietankers aan de ketting, waaronder een tanker onder Britse vlag.

Volgens de VS probeerde de Islamitische Revolutionaire Garde "op onwettige wijze toegang te krijgen tot het Amerikaanse financiële systeem ter ondersteuning van illegale transporten naar Syrië vanuit Iran", aldus het ministerie van Justitie. Washington beschouwt de Islamitische Revolutionaire Garde als een terroristische organisatie.

Partners van de Islamitische Revolutionaire Garde zouden een "netwerk van bedrijven" gebruikt hebben om miljoenen dollars van olietransporten wit te wassen.

Vrijgave

Op donderdag maakte de autoriteiten van Gibraltar bekend dat ze het schip zouden vrijgeven na gesprekken met Iran, ondanks een verzoek van de VS op de tanker aan de ketting te houden.

Het is onduidelijk of de Grace 1 in beslag wordt genomen. Volgens de site Marine Traffic is het schip nog aangemeerd in Gibraltar.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • wim Goossens

    Wanneer gaan wij, het volk, nu eens eindelijk eisen, zoals in Hong-Kong, dat onze Europese leiders zich niet slaafs naar een oorlog met Iran laten leiden door de Amezrikaanse dictator Trump en zijn vazal Boris Jonson ???

  • Luc Lepoudre

    Luc LePinson, ik kan het niet beter zeggen, maar "wij" dat is Het Westen, meten ons de arrogantie aan dat we overal ter wereld unilateraal kunnen optreden. Zoals bij de beschieting door de VS, VK en Frankrijk van Syrië met kruisraketten. Dat de actie in Gibraltar gebeurde is echter geen toeval: ze claimen de MZ als Mare Nostrum.

Lees meer