De Iraanse vlag wappert op de Adrian Darya 1, voorheen Grace 1 genaamd, die nu in de buurt van Turkije vaart.
AFP De Iraanse vlag wappert op de Adrian Darya 1, voorheen Grace 1 genaamd, die nu in de buurt van Turkije vaart.

VS zetten Iraanse tanker op zwarte lijst

De Verenigde Staten hebben de Iraanse tanker die zich momenteel in de buurt van Turkije bevindt op een zwarte lijst gezet. “Iedereen die de Adrian Darya-1 hulp biedt, riskeert een sanctie”, laat het ministerie van Financiën weten in een verklaring. Ook de kapitein staat op de zwarte lijst. 

Volgens Amerika financiert Iran met de olie die schepen als de Adrian Darya 1 vervoeren “kwaadaardige activiteiten en terrorisme’’. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo waarschuwde eerder al havens, banken en andere instanties geen zaken te doen met het schip of zijn bemanning op straffe van Amerikaanse sancties.

Volgens de VS vervoerde de Adrian Darya 1 2,1 miljoen vaten olie naar Syrië en probeerde de Islamitische Revolutionaire Garde, die de VS als terroristische organisatie beschouwen, zo “op onwettige wijze toegang te krijgen tot het Amerikaanse financiële systeem ter ondersteuning van illegale transporten vanuit Iran naar Syrië. Iedereen die steun verleent aan de Adrian Darya 1 riskeert gesanctioneerd te worden”, klinkt het dan ook.

Op 4 juli werd de tanker, die toen nog de naam Grace 1 had, in beslag genomen door de autoriteiten van Gibraltar en de Britse marine. Dat veroorzaakte een diplomatieke crisis tussen Londen en Teheran. Iran legde als represaille drie andere olietankers aan de ketting, waaronder een tanker onder Britse vlag. 

Bekijk ook: indrukwekkende beelden van inbeslagname Iraanse tanker

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Janna Boonstra

    Turkije moet die olie innemen. Heeft Trump een prachtig probleem en Erdogan zijn liefde met Poetin kan niet meer stuk. De VS raakt Turkije toch kwijt aan de Russen dus geen probleem voor de Turken.

Lees meer