2 Hoda Muthana.
NBC News Hoda Muthana.

IS-bruid vraagt om terug te mogen keren naar VS: “Iedereen verdient tweede kans”

Een jonge jihadiste die in de gevangenis zit in het noordoosten van Syrië heeft in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC News opnieuw gevraagd of ze kan terugkeren naar de VS. Washington weigert dat omdat ze geen Amerikaanse staatsburger zou zijn.

De 25-jarige Hoda Muthana "betreurt alle zaken" die IS heeft gedaan. Ze sloot zich in 2014 aan bij de terreurgroep nadat ze radicaliseerde in Alamaba, waar ze met haar familie woonde. "Wie in god gelooft, denkt dat iedereen een tweede kans moet krijgen. Ook al hebben ze verschrikkelijke zonden begaan", verklaarde de vrouw.

Het interview, dat gisteren uitgezonden werd, is opgenomen in het kamp van Al Roj. De vrouw verblijft daar met haar 2-jarige zoon. Muthana vertelde dat ze voor haar leven vreest. "Ik heb de misdaden van IS, zoals onthoofdingen en zelfmoordaanslagen, nooit gesteund", klinkt het nog.

“Heb papieren als bewijs”
De Amerikaanse overheid heeft verschillende Amerikanen die gelinkt zijn aan IS en hun kinderen gerepatrieerd naar de VS, maar weigert dat te doen met Muthana. Ze zou volgens de overheid geen Amerikaanse staatsburger zijn. Volgens Washington was haar vader een Jemenitische diplomaat toen ze werd geboren. De Amerikaanse wet bepaalt dat de kinderen van diplomaten die in de Verenigde Staten zijn geboren terwijl ze in functie zijn niet automatisch het Amerikaans staatsburgerschap verwerven.

2 Hoda Muthana.
ap Hoda Muthana.

"Ik ben een staatsburger en ik heb de papieren die dat bewijzen", verklaart de vrouw. "Ik ben zo Amerikaans als een blondine met blauwe ogen en ik zou graag terugkeren naar mijn land om Amerikaanse dingen te doen."
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft haar al bestempeld als "terrorist".

Getrouwd met drie strijders
Volgens de organisatie Counter Extremism Project was de vrouw getrouwd met drie strijders, die allemaal gedood zijn. Ze zou actief hebben deelgenomen aan de propaganda van de terreurgroep onder het pseudoniem Oum Djihad. Ze had opgeroepen om "Amerikaans bloed te laten vergieten" en feliciteerde de daders van de aanslag op Charlie Hebdo. Daarbij zijn twaalf mensen om het leven gekomen.

De vrouw zegt bereid te zijn om voor de rechter te verschijnen als de autoriteiten haar laten terugkeren. "Ze mogen me 24 uur op 24 in de gaten houden", klinkt het.

23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jos Brems

    Proficiat USA, haal geen terroristen terug binnen !

  • Ronny Van Looy

    Ja, die verdiend echt een tweede kans, geen twijfel mogelijk (echt of wa)

Lees meer