Vrouwen in een kamp in Raqqa, archiefbeeld.
AP Vrouwen in een kamp in Raqqa, archiefbeeld.

IS claimt vrouwen te hebben bevrijd die door Koerden werden vastgehouden

Turkse inval in Syrië

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft naar eigen zeggen "een bepaald aantal" vrouwen bevrijd die door Koerdische troepen werden vastgehouden in het noorden van Syrië. Dat blijkt uit een bericht dat op de berichtenapplicatie Telegram is geplaatst door de jihadistische organisatie.

Een eenheid “van soldaten van het kalifaat” viel gisteren een hoofdkwartier van de Koerdische troepen bij Raqqa aan en bevrijdde door Koerdische strijders “ontvoerde moslimvrouwen”, aldus het bericht. Dat verduidelijkte niets meer over de nationaliteit van de vrouwen en of ze banden hebben met Islamitische Staat.

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), aangevoerd door de Koerden, houden zowat 10.000 IS-strijders vast nadat ze de terreurmilitie in Syrië hadden verslagen. Het huidige offensief van Turkije in het noorden van Syrië leidde meteen tot ongerustheid over de veiligheid van de gevangenissen en de kampen waar de strijders en hun families vastzitten. De opperbevelhebber van de SDF, generaal Mazloum Abdi, kondigde gisteren ook aan dat de operaties tegen IS worden bevroren. De SDF concentreren zich nu op hun ‘defensieve operaties’.

Belgische vrouw

De Syrische Koerden hebben de afgelopen dagen gemeld dat honderden naasten van IS-strijders uit een kamp van ontheemden zijn gevlucht en dat vijf jihadisten uit een gevangenis zijn ontsnapt. Minstens drie Franse vrouwen zouden intussen zijn “gerecupereerd” door de jihadisten, aldus naasten aan hun advocaat. Daar zou ook één Belgische vrouw bij zijn. 

OCAD, het orgaan dat de dreigingsanalyse in België coördineert, zei gisteren dat twee Belgische Syriëstrijders zijn ontsnapt uit een gevangenis. Over nog twee ontsnapte Belgische vrouwen is er niets meer vernomen. 

Terugnemen

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian is nu op bezoek in Bagdad, waar hij met zijn Iraakse ambtgenoot Mohammed al-Hakim praat over mechanismen om strijders van Islamitische Staat voor het gerecht te brengen. 

Al-Hakim zei dat zijn land heeft beloofd alle Iraakse IS-strijders en hun gezinnen terug te nemen. “Irak zal zijn burgers niet verwerpen en hen een eerlijke rechtszaak bieden”, aldus de minister. Hij zei ook dat in Syrië buitenlandse strijders vastzitten uit 72 landen. Hij riep hun regeringen op om de gepaste maatregelen te treffen voor hun burgers, zonder daar verder op in te gaan.

Frankrijk en andere Europese landen weigerden IS-strijders en hun vrouwen en weduwes die de SDF vasthoudt, te repatriëren.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marie Vanakker

    Een bedankje aan Trump is hier wel op zijn plaats .

  • Vercruyssen Willy

    Ze zeggen veel maar of het de waarheid is dat is wat anders

Lees meer