ISOPIX

"Leg het salafisme droog"

TURTELBOOM WIL MILJOENENSTROOM UIT SAOEDI-ARABIË STOPPEN

Het radicale salafisme dreigt in ons land stilaan de gematigde islam te verdringen, waarschuwt het OCAD. Hoog tijd om in te grijpen, vinden Open Vld en sp.a. "Leg de geldstromen vanuit Saoedi-Arabië droog", bepleit Annemie Turtelboom. "De extremistische islam hoort hier niet thuis."

"Een groeiend aantal moskeeën en islamitische centra in België staat onder invloed van het wahabitische, salafistische missioneringsapparaat", meldt het Orgaan voor de Coördinatie van de Dreiging (OCAD). Het wahabisme is de Soedische variant van het salafisme. Het regime in Saoedi-Arabië sponsort bij ons onder meer de Grote Moskee in Brussel. Die heeft de voorbije jaren 4,5 miljoen ontvangen van het ministerie van Islamitische Zaken, zeggen bronnen. "Sluiten is geen optie", zegt Annemie Turtelboom (Open Vld). "Droogleggen wel." Sp.a-voorzitter John Crombez pleit al langer voor een drooglegging. "Alleen gebeurt het niet. Waarop wachten de meerderheidspartijen? Waarom heeft Open Vld vorig jaar tegen gestemd toen we dat voorstelden?"

Garagemoskeeën

Nieuw of verrassend is de waarschuwing van het OCAD niet. Vijf jaar geleden al noemde de toenmalige chef van de Staatsveiligheid Alain Winants het salafisme "de grootste bedreiging voor de westerse democratie". En vier jaar geleden zei politicoloog Bilal Benyaich dat "de overheid het aantal radicale salafisten in ons land onderschat".


Wahabitische imams preken geregeld in Belgische moskeeën. Meer en meer gebedshuizen zijn ook strikt wahabitisch, onder meer in Brussel, Antwerpen en Mechelen. "De ongecontroleerde garagemoskeeën moeten eruit", zegt Annemie Turtelboom. Toch is het niet eens daar dat je de meest radicale taal hoort, zegt de Gentse imam Khalid Benhaddou, exponent van de 'westerse' islam. "De infiltratie gebeurt niet zozeer in de moskee, maar vooral via de sociale media." Daar tegen ingaan is niet simpel, zegt Benhaddou. "De geldstromen zijn enorm. Voor de imam die een ander geluid wil laten horen is het bijna onmogelijk om daartegen op te boksen."

Waalse wapens

Turtelboom wil met een resolutie in de Kamer de regering aanzetten tot actie. Rest de vraag hoe ver België wil gaan om Saoedi-Arabië als handelspartner voor het hoofd te stoten. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten ziet nog een marge, zei ze onlangs in een gesprek met 'De Standaard'. "Als het over salafisme gaat, moeten we niet gewoon de financieringsbronnen in kaart brengen, maar veel kritischer worden tegenover Saoedi-Arabië en nauwer toezien op investeringen en diplomatieke contacten."


Twee jaar geleden vond er nog een prinselijke handelsmissie naar Saoedi-Arabië plaats. België voert voor meer dan 2 miljard euro naar daar uit. Een deel daarvan is wapentuig, aangeleverd door het Waalse staatsbedrijf FN Herstal. "Als wij die wapens niet leveren," zei Elio Di Rupo (PS), "zullen anderen het doen in onze plaats."

Lees meer