Shereen El Feki
Site El Feki Shereen El Feki

"Seks is een beest dat enkel met het huwelijk getemd kan worden"

Moslims hebben geen goede reputatie als het over seks gaat, meldt Dag Allemaal. "Een intact maagdenvlies is het verschil tussen een leven en géén leven", zegt Shereen El Feki, die vijf jaar onderzoek verrichtte naar moslims en hun seksualiteit.

Met de documentaire Femme de la Rue, die toonde hoe ze op straat in Brussel werd nagefloten en uitgescholden door mannen van allochtone afkomst, legde de jonge programmamaakster Sofie Peeters twee jaar geleden de vinger op de wond: op het seksuele gedrag van nogal wat jonge moslimmannen lijkt amper een rem te staan.

Maar waarom hebben moslims zoveel last met de seksuele bevrijding in het Westen? Het antwoord vond de Brits-Egyptische journaliste Shereen El Feki in de Arabische landen zelf. Ze deed er vijf jaar lang onderzoek, dat ze samenvatte in het boek Seks en de Citadel. "Moslims beschouwen seks vaak nog als een beest dat je moet temmen via het huwelijk", zegt ze in Dag Allemaal. "Maar daar komt langzaam verandering in."

Van bedroevend niveau
Het Arabische seksleven is behoorlijk deprimerend, zo blijkt uit het onderzoek van El Feki. "Een westerling vindt het achterlijk: het verbod op buitenhuwelijkse seks of een gevangenisstraf voor mensen die openlijk praten over seks. Het klopt ook dat de huwelijkse seks van een vaak bedroevend niveau is en dat sommige religieuzen naakt vrijen verbieden. Er is nog een lange weg te gaan."

"Er bestaan andere morele normen voor vrouwen dan voor mannen. Wat er gezegd wordt in de openbare ruimte, is niet wat er gebeurt in de privésfeer. Neem 'zawaj misyaf', het zomerhuwelijk. Dat houdt in dat koppels voor een beperkte tijd met elkaar in de echt verbonden kunnen zijn. Seks inbegrepen en volslagen legaal omdat er getuigen en een contract aan te pas komen. In feite gaat dit om zuivere prostitutie, mensenhandel en sekstoerisme vermomd als huwelijk. Maar zolang het op een huwelijk lijkt, wordt er geen heibel over gemaakt. Er bestaat in Egypte zelfs een heel netwerk van advocaten en makelaars dat hiervoor jonge vrouwen ter beschikking stelt."

Lees meer