ANP

Kwart van de Britse moslims heeft begrip voor aanslagen van Parijs

Ruim een kwart van de in Groot-Brittannië levende moslims hebben volgens een peiling absoluut begrip voor de aanslagplegers van Parijs. De BBC had in een telefonische peiling 1.000 mensen van de islamitische geloofsovertuiging in Groot-Brittannië bevraagd. Zevenentwintig procent antwoordde positief op de uitspraak: "Ik heb zeker sympathie voor de motieven achter de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs".

De aanslag van moslimextremisten op de redactie van het satirische magazine kostte twaalf mensen het leven. Indien de bevraging een weerspiegeling is van de realiteit zouden 700.000 van de 2,7 miljoen moslims in Groot-Brittannië achter die uitspraak staan.

In de peiling gaf voorts 32 procent aan de motieven te begrijpen van wie in de naam van de islam aanslagen pleegt omdat hun godsdienst wordt aangevallen. Maar ook 85 procent vindt het niet gerechtvaardigd om organisaties aan te vallen die tekeningen van Mohammed publiceren. De bevraging werd door het peilingsinstituut ComRes voor de BBC uitgevoerd.

Lees meer