7
EPA

Mosliminstituut roept op Wilders' cartoons te negeren

Al-Azhar, een van de meest vooraanstaande religieuze instituten van de soennieten, heeft donderdag de uitzending van Mohammed-cartoons op de Nederlandse televisie veroordeeld. Volgens het in Egypte gevestigde Al-Azhar zit er een 'zieke fantasie' achter de spotprenten van de profeet Mohammed.

Een filmpje van de PVV met Mohammed-cartoons werd woensdag uitgezonden in de Zendtijd voor Politieke Partijen. Een verklaring van Al-Azhar roept moslims op "deze hatelijke terreurdaad te negeren": "Het aanzien van de profeet van genade en menselijkheid is te groot en eervol om geschaad te worden door tekeningen die geen respect hebben voor morele of fatsoenlijke normen."

PVV-leider Geert Wilders liet het filmpje voorafgaan door de woorden: "De enige manier om terroristen te tonen dat zij niet zullen winnen is datgene te doen wat zij ons willen beletten te doen. De cartoons werden niet uitgezonden met het doel te provoceren, maar om aan te tonen dat we de vrije meningsuiting verdedigen en nooit zullen buigen voor geweld. Vrijheid van meningsuiting moet het altijd winnen van geweld en terreur."

Woede
Al voor het filmpje werd uitgezonden zei Al-Azhar al dat het enige doel van Wilders was om wereldwijd de woede van moslims op te wekken. Het religieuze instituut waarschuwde dat zulke woede alleen tot terrorisme zou leiden.

Wilders maakte het filmpje nadat het bestuur van de Tweede Kamer had geweigerd de spotprenten tentoon te stellen in het Kamergebouw. Het filmpje zou eigenlijk afgelopen zaterdag worden uitgezonden, maar door een fout bij het bedrijf dat het zou aanleveren, was het niet te zien. In plaats daarvan werd een oud filmpje getoond, wat bij de PVV-leider tot boosheid leidde. Hij zette het cartoonfilmpje direct op YouTube. Het is daar intussen door ruim 113.000 mensen bekeken.

Belangrijk instituut
De Mohammed-cartoons werden gemaakt voor een tentoonstelling in Garland in Texas, begin mei. Wilders hield daar een toespraak. Hij had zijn hielen nog niet gelicht of het gebouw werd door twee mannen beschoten. De politie doodde de twee schutters.

De Al-Azhar-universiteit geldt als een van de belangrijkste religieuze autoriteiten binnen de soennitische islam. De universiteit en de Al-Azhar moskee vormen samen voor soennitische moslims over de hele wereld een belangrijk instituut.

7 De Al-Azhar-moskee in Caïro
AFP De Al-Azhar-moskee in Caïro
7
ANP
7
ANP
7
ANP
7
ANP
7
ANP

Lees meer